Najzanimljiviji sajt Balkana

ovcaOvca je jedna od najpitomijih i najsimpatičnijih domaćih životinja, koja je od davnina simbolizovala dobrotu, nevinost, plemenitost i mir. Drugim rečima, ona predstavlja simbol svih onih rutinskih, ...

sitnih stvari na koje možda ne obraćamo previše pažnje, ali koje našu svakodnevnicu čine ne samo kvalitetnijom već i lepšom. Čak i svojom nežnom pojavom, ova životinja nas podseća koliko je bitno širiti dobrotu i plemenitost i u najtežim trenucima.


Možda su baš zbog toga u Bibliji ljudi poistovećeni sa ovcama, dok je Isus naš pastir, onaj koji nas vodi i brine o nama. Uostalom, nije li baš odnos između pastira i stada zapravo odnos čiste ljubavi?


U hrišćanstvu je ovca slika dobrote, trpeljivosti, skromnosti, u njoj vidimo i strah od greha ali istovremeno u njoj nema nimalo zlobe. Ovo, naravno, nije slučaj samo sa hrišćanstvom. U mnogim religijama se ovca koristi kao žrtvena životinja, a nalazimo je i u mnogobrojnim mitovima, poput onog o Zlatnom runu.

Jedno od najranijih božanstava, egipatski bog izvora reke Nila poznatiji kao Hnum ili Knum, bio je predstavljan s glavom ovna. U egipatskoj mitologiji se ova životinja još izjednačava i sa Osirisom, dok je kod Grka ona povezana sa polubogom Heraklom.

Iz svega ovoga jasno je naslutiti da ovca, osim nevinosti i neiskvarenosti, važi i za simbol ranjivosti i istovremeno odražava našu potrebu za zaštitom.

I to ne samo na objektivnom planu (u smislu konkretne zaštite od neprijatelja), već i na unutrašnjem, subjektivnom planu – ona kao da nam šalje poruku da je potrebno da razmislimo koji su to sebični delići našeg karaktera koji se moraju obuzdati i “pripitomiti” da bismo lakše funkcionisali u svom okruženju. U suprotnom, lako možemo postati buntovnik bez razloga i na sebe navući epitet neprilagođene osobe ili crne ovce!

Ovca je i simbol zajedništva, simbol pripadanja, tolerancije i uklapanja u sredinu. Sve ovo mogu biti jako pozitivne osobine ukoliko su iskorišćene na pravi način – kroz iskazivanje sopstvene ličnosti i kvaliteta, a ne slepo verovanje ili idolopoklonstvo.

U tom smislu, ovca nas može upozoriti da je vreme da dobro razmislimo gde, kada, i zašto toliko želimo da se priključimo nekoj grupi ili kolektivu, i da sa jedne racionalne distance donesemo najbolju odluku.

Ukoliko ovca često navraća u vaše snove, vreme je da poradite na svojoj kreativnosti i individualnosti! Ona često simbolizuje onaj najčistiji i najplemenitiji deo svakog od nas, a isto tako ukazuje i na praštanje.

Njena poruka je jasna – ukoliko u vašem okruženju postoji neka osoba prema kojoj ste se poneli nepravedno, sada je pravi trenutak da to ispravite, prvenstveno radi sopstvenog mira. Izgleda da ovca širi ljubav i oproštaj čak i u snovima, ne odričite se tih blagodeti!

izvor:simboli.rsDodaj komentar
Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1