Najzanimljiviji sajt Balkana

mačkaU drevnom Egiptu mačke su smatrane svetim životinjama i dovođena je u vezu sa egipatskom boginjom Bastet, koja je bila zaštitnik domaćinstava, boginja utehe i lečenja...

U njenu su čast, često mumificirali mačke, zajedno sa miševima kako bi se imale čime hraniti. U starom Rimu je mačka bila posvećena boginji Dijani, boginji meseca i lova. Takođe su je smatrali čuvarem domaćinstava.


Nordijske legende mačku pirkazuju kako vuče kočije njihove boginje plodnosti, Feje. Stoga se smatralo da mačke donose blagoslov novorođenčadi i da nagoveštavaju prinovu u porodici.


U keltskim legendama mačka predstavlja čuvara podzemnog sveta. Stoička, tiha i misteriozna, savršeno se uklapa u tu ideju. Međutim, crne mačke su smatane zlim i bile su žrtvovane.

Zapadna tradicija povezuje crne mačke sa veštičarenjem. To je zbog toga što se crna boja povezuje sa potencijalnim opasnostima noći, a mačka se povezuje sa transformacijama, baš kao što noć menja naše poimanje stvarnosti.

Smatralo se i da će crna mačka doneti nesreću onom kome je prešla put. Međutim, ukoliko je crna mačka bila prvo što je neko ugledao ujutro ili na Novu godinu, to se smatralo dobrim znakom. Noću se nije smelo tući crnu mačku desnom rukom, jer bi ruka mogla ostati oduzeta.

Mačkama se uglavnom pripisuju sledeće osobine: lukavost, mudrost, tajanstvenost, opreznost, nezavisnost.

izvor:simboli.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1