Najzanimljiviji sajt Balkana

tigar zivotinjaTigar je svakako jedna od najlepših životinja na svetu, obdarena izuzetnom brzinom, snagom, energijom ali i okrutnošću. Često se može čuti da je tigar najjača mačka na svetu, pa ne čudi što je od davnina uzimana za simbol moći i prosperiteta...

Ovo posebno važi za Kinesku kulturu, koja tigru dodeljuje titulu kralja svih životinja. Slobodno se, dakle, može reći da je tigar za Kineze ono što je lav ostatku sveta.


A kako i ne bi, kada se u kineskoj tradiciji tigar poistovećuje sa lepotom i harmonijom, i kada upravo on simbolizira životinju koja spaja suprotnosti, te daje akciju koja služi da se u životu povuku ne samo pravi potezi, već i napreduje na duhovnom planu.


U kineskom folkloru nalazimo i verovanja da tigrovi ubijaju loše, a štite dobre ljude, dok je jedan od najomiljenijih talismana upravo Tigrova Šapa (odnosno Tigrove Kandže) za koji se veruje da otklanja strah i daje vlasniku osobine ove snažne životinje.


Osim (verovatno najpopularnijeg) Belog tigra, koji je čuvar Jeseni i vezuje se za metal, u kineskoj tradiciji nailazimo i na Crnog tigra (čuvar Zime, upravlja Vodenim elementom), Plavog (čuvar Proleća i vladar Zemljanog elementa), Crvenog (čuvar Leta i vladar Vatrenog elementa) i Žutog (vrhovni vladar svih gore navedenih tigrova, koji u sebi nosi simboliku Sunca).

Ne smemo zaboraviti ni kineski zodijak, gde je tigru dodeljen treći znak. Čini se da pripadnicima ovog znaka tigar daruje najbolje od svojih generalnih osobina: ponos, snažnu volju, strastvenost, dominantnost i gotovo magijsku moć privlačnosti.

Tigar ne zauzima neko posebno mesto u ostalim kulturama, ali pomenimo ipak da ga Jevreji smatraju sumbolom vrednosti, Rimljani ga vezuju za boga Bahusa, Egipćani za Ozirisa, a stari Grci za Dionisa, boga vina i dobrog raspoloženja.

Šamani ga, s druge strane, smatraju simbolom nadprirodne moći i vezuju za duhove šume, dok je u japanskoj kulturi tigar povezan sa ratnim herojima.

Dodajmo na kraju da svi narodi Dalekog istoka koriste kao amajlije tigrove zube, šape i kandže. Upravo oni simbolizuju mušku snagu i dugovečnost, ali su i zaštitnici kockara, čuvari grobova, i imaju sposobnost da oteraju zle duhove.

Ukoliko vas u snu poseti tigar – pripremite se na okršaj sa neprijateljima. Protivnika ima puno, a vama će biti potrebna tigrova hrabrost, velika energija i malo lukavstva da ih pobedite.

izvor:simboli.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1