Najzanimljiviji sajt Balkana

žaba Žaba kao simbol označava životne cikluse. Do pune zrelosti žaba prolazi kroz tri stadijuma: jaje, punoglavac i potpuno razvijeni vodozemac, pa nas stoga asocira na mnnoge cikluse ... promena i “ponovnih rađanja” u našim životima...

Kako je povezana sa vodom smatra se i simbolom pročišćenja, a zbog činjenice da prilikom svakog leganja ona polaže ogroman broj jajašaca vekovima je predstavljala i simbol plodnosti i obilja. Tako je u starom Egitpu boginja rađanja Heket imala je glavu žabe, a


Rimljani su svoju boginju ljubavi Veneru često predstavljali sa žabom.


U keltskoj kulturi se žaba smatrala gospodarom Zemlje i zbog njene povezanosti sa vodom su verovali da ona predstavlja sile izlečenja.

U zapadnjačkoj kulturi su žabu više povezivali sa vaskrsenjem i duhovnim uzdizanjem, pa tako u hrišćanskoj kulturi se često nalaze umetnička dela na kojima žaba predstavlja vaskrsenje i sveto trojstvo.

Kinezi žabu smatraju simbolom sreće i ona predstavlja Yin energiju. Feng Shui savetuje da se slika žabe postavi u istočni prozor kuće kako bi se pospešilo rađanje i sreća u porodici.

U Japanu se također smatra simbolom sreće i obezbeđuje sreću i sigurnost na dugim putovanjima, na kojima su se nosile slike žabe ili figurice, kako bi se obezbedio siguran povratak kući. Male amajlijice u obliku žabe su također nošene u novčaniku, kako vlasnik ne bi gubio novac.

U nekim Azijskim kulturama se smatra da je energija žabe veza između sveta živih i sveta mrtvih, pa tako postoji običaj da se žaba od žada stavi u pokojnikova usta kako bi obezbedila siguran prelaz njegovoj duši u svet mrtvih.

Američki indijanci su verovali da žabe donose kišu i često su je prizivali kako bi kontrolisali vremenske prilike.

izvor:simboli.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1