Najzanimljiviji sajt Balkana

zecZec, za neke sinonim za brzinu, za neke sinonim za nestalnost, oduvek je smatran nežnom, nezaštićenom životinjom koja pred naletom opasnosti radije beži nego da pogleda neprijatelja pravo u oči...

Sasvim logično, obzirom na to da se ova vrsta ne može pohvaliti robusnom, mišićavom građom. Pa ipak, to ga nije sprečilo da od davnina bude smatran simbolom plodnosti i seksualnog zadovoljstva.

A kako i ne bi, kada se sa njim najpre srećemo u grčkoj tradiciji, gde nailazimo na podatak da je upravo zec bio omiljena životinja boginje ljubavi Afrodite.

I u nordijskoj mitologiji zečevi su označeni kao verni pratioci boginje ljubavi, seksa i magije Freje, dok u tevtonskoj kulturi čopor zečeva prati boginju Holdu. U starom Egiptu zec je simbol Tota, a označavao je i zoru, stvaranje, novi početak, dok u budizmu predstavlja potpuno žrtvovanje sebe. I
Iz svega ovoga lako je zaključiti da je zec univerzalno povezan sa Mesecom, i da je od davnina pripisivan lunarnim božanstvima. Značajno mesto zec zauzima i u hrišćanstvu, gde osim one univerzalne simbolike – plodnosti i požude, predstavlja i simbol novog rađanja života. Odatle i jasna povezanost zeca, proleća i najradosnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

Na istoku je zec znak dugovečnosti i sreće, a pripada mu i četvrti znak Kineskog zodijaka. Osobe rođene pod vladavinom zeca su izuzetne diplomate, komunikativni, prefinjeni i saosećajni ljudi, iako ponekad znaju da pokažu i onu drugu, ćudljivu i prepredenu stranu ličnosti.

Zec u snovima najčešće ukazuje da nas očekuju ugodni trenuci u krugu porodice, ali može da označava i uvećanje iste, odnosno dolazak prinove u kuću.

Psihološki gledano, zecu se (osim tradicionalne povezanosti sa kukavičlukom) ne pripisuju posebno negativne osobine, pa tako i u snovima u najgorem kontekstu ukazuje na naše bespotrebne strahove. Ipak, ukoliko želite da u svoj život unesete malo srećnih okolnosti, uvek možete da se oslonite na proveren recept – zečju šapu, koja je gotovo univezalan simbol napretka.

Sreća, radjanje, izobilje, porodica, život u harmoniji, vera, ali i opreznost i brzo reagovanje u nepredviđenim okolnostima su verovatno najzastupljenija tumačenja koja se pripisuju ovoj ljupkoj životinji. Često ga srećemo u bajkama kao lukavog savetodavca koji nas, kao Alisu, može odvesti u zemlju čuda, ali i šarmirati svojim dosetkama poput Duška Dugouška.

Možda je baš zato zec sve popularniji kućni ljubimac, koji (kažu stručnjaci) svojim prisustvom smanjuje napetost i smiruje živce svom vlasniku. Boja je naravno nebitna, jer bio zec crni ili beli, izgleda da on ljudima uvek sreću deli!

izvor:simboli.rs
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1