Najzanimljiviji sajt Balkana

Na redu je simbolika ptice ždral....Ždral, ili kako Kinezi vole da kažu – kralj svih ptica, je jedan od najpozitivnijih simbola koje svako od nas može imati u svom domu. Značenja koja mu se pripisuju su dugovečnost, besmrtnost, večna mladost i berićetan život.

Drugim rečima, Kinezi smatraju da je ždral u direktnoj vezi sa uspehom i napretkom, pa ne čudi što je upravo ova prelepa ptica ponela laskavu titulu “nebeskog stvorenja”, koju doduše deli zajedno sa podjednako moćnim zmajevima i feniksom.

Verujemo da je svima dobro poznata legenda koja kaže da hiljadu papirnih ždralova donosi sreću. Ali, verovatno je još interesantnije verovanje da se taoistički sveštenici posle smrti pretvaraju u ždralove, te da upravo ove dugonoge ptice na svojim leđima nose duše pokojnika na nebo.U kineskoj mitologiji nailazimo na čak četiri ždrala: crnog, belog, žutog i plavog.

Crni ždral se smatra najdugovečnijim, i za njega se vezuje snaga i izdržljivost.
U belom ždralu dobijamo sliku novog početka, nevinosti i čistote.
Žuti ždralovi su simboli veselja i slobode
Plavi ždralovi reprezentuju čast i dostojanstvo.

Dakle, osim sreće i dugovečnosti, ždralovima se može pripisati i sledeća simbolika: pravednost, smirenost, marljivost, mudrost,vernost, duboka zahvalnost, lepota ali i ljubav. 

Kako je istovremeno reč i o ptici selici koja je obdarena izuzetnom izdržljivošću – talisman ždrala se u Kini oduvek koristio i za zaštitu putnika od prevelikog zamora.

Slika ždrala među oblacima označava uspon u društvu, dok motiv ždrala među borovima simbolizuje prilagodljivost i sticanje ugleda, odnosno moći. Ako se granama bora doda par belih ždralova sa crvenom krestom na glavi – dobija se još jedan moćan simbol koji štiti porodicu, to jest odžava porodične odnose nenarušenim.

Zanimljivo je dodati da je ždral usko povezan ne samo sa vazduhom, već i zemljom i vodom. Zapravo, za ovu pticu možemo reći da se podjednako dobro snalazi u svim okolnostima (i na svakoj teritoriji) pa ne čudi što su česte slike gde ždral jednom nogom gazi vodu, drugom stoji na obali, dok su istovremeno krila već raširena i spremna za let

Ovo je jasna slika raznolikosti i odlične moći prilagođavanja koju čovek može da iskoristi i usvoji kako bi olakšao svoju svakodnevnicu.

Takođe, čini se da je ždral ptica koja odlično balansira između samoće i života u grupi. On nas istovremeno ohrabruje da poštujemo svoju privatnost, ali i da u periodu svojevoljne izolacije promislimo o svim onim ljudima do kojih nam je istinski stalo.

izvor:Simboli.rs
Dodaj komentar
Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1