Najzanimljiviji sajt Balkana

Nasa će da pošalje helikopter na Mars
Američka NASA će da pošalje helikopter na Mars u sklopu sledeće misije istraživanja planete Mars. Helikopter pod imenom "Mars" čij je let zakazan za jul mesec 2020. godine...


Ovaj "Marsovski helikopter" demonstriraće održivost i potencijal lebdećeg vozila na Crvenoj planeti Mars

"NASA ima ponosnu istoriju. Ideja helikoptera na drugoj planeti je uzbudljiva. Helikopter ''Mars'' uliva nam mnogo nade u našu nauku u budućnosti, za otkrivanje i istraživanje misija na Marsu, rekao je administrator u NASA-i Džim Brajdenstin.

Ovaj  "mars helikopter" je 10 puta brži od helikoptera na Zemlji. Sam projekt helikoptera "Mars" započeo je u avgustu 2013. kao projekt razvoja tehnologije u NASA-inoj laboratoriji.


Rezultat gotovo petogodišnjeg dizajniranja je vozilo teško tek 1,8 kilograma s trupom veličine loptice za softbol.

Sa dvostrukim rotirajućim elisama, helikopter "Mars" imaće gotovo 3.000 okretaja u minutu što je oko deset puta više od brzine okretaja elisa helikoptera na Zemlji.

Takođe, helikopter sadrži solarne ćelije za punjenje litijumjonskih baterija i mehanizam grejanja kako bi bio topao tokom hladnih noći na Marsu.

"Prikladno je da su Sjedinjene Američke države prva nacija u istoriji koja će poslati helikopter na Mars. Ovo uzbudljivo i vizionarsko dostignuće podstaknuće mlade širom SAD-a da postanu naučnici i inženjer" izjavio je republikanski kongresmen Džon Kalberson.

Pogledajte video:

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala