Najzanimljiviji sajt Balkana

U nastavku teksta saznaćete malo poznate zanimljivosti odnosno zanimljvie činjenice o reci Amazon! Reka Amazon (šp. Río Amazonas, port. Rio Amazonas) je reka u Južnoj Americi.

Sa prosečnim godišnjim protokom od 209.000 m³/s to je vodom najbogatija reka na svetu.

Reka Amazon izvire u Južnoj Americi čiji se izvori nalaze na Andima, odakle reka teče u zapadnom pravcu, kroz Peru, Brazil i Kolumbiju.


1. Sa dužinom od 6.448 km reka Amazon je druga po redu. Po peruanskim podacima Amazon je najduža reka na svetu. Zajedno sa rekom Ukajali i Apurimak njena dužina iznosi skoro 7100 km. Jedna brazilska ekspedicija je 2007. otkrila novo izvorište Amazona i oni isto tvrde da je ovo najduža reka na svetu.
2. Ima preko 1.100 pritoka, a 17 pritoka su dužine preko 1500 km.

3. Sa prosečnim godišnjim protokom od 209.000 m³/s to je vodom najbogatija reka na svetu. Protok je jednak zbiru protoka 6 narednih vodom najbogatijih reka.

4. U vlažnoj sezoni u središnjem toku dostiže širinu i preko 19 kilometara. Tokom tog vremena se ne vidi obala sa druge strane. U donjem toku dostiže širinu i do 100km.

5. Ušće reke ima oblik ogromne delte i zbog svoje prostranosti, estuar se često naziva "rečno more".

6. Čak 20% sveže vode Atlantskog okeana potiče od ove reke. Ova slatka voda na velikoj površini oko ušće menja boju okeana i razblažuje njenu slanost.

7. Reka Amazon nema nijedan most.( o tome smo pisali OVDE)

8. Sama reka je glavna putna saobraćajnica kroz Amazoniju, koriste se prevozn sredstva kao što su splavovi, kanui, ručno izrađeni drveni rečni brodovi, ali i savremeni brodovi.

9. Francisco de Orellana je prvi Evropljanin koji je godine 1542. putovao duž ove reke.

10. Najveći grad Amazonije je Manaus, nalazi se u Brazilu i ima 1,7 miliona stanovnika.


11. Veliki deo Amazonskog basena sastoji se od tropske kišne šume. Amazonska prašuma prima do 280 cm kiše svake godine.

12. U kišnim šumama žive brojne autohtone kulture i mnoštvo retkih vrsta biljaka i životinja. Procjenjuje se da se tu nalazi 10% svjetskih poznatih vrsta. U samoj reci je do sada pronađeno više od 3000 vrsta.

13. Preko 25% svih lekova koji se danas koriste imaju svoje poreklo iz kišne šume.

14. Anakonda je jedna od najvećih zmija na svetu, može da poraste do 9 metara i težine do 250 kilograma. Živi na obali i u plitkim vodama Amazonskog basena i napada veće životinje koje se približe vodi.

15. U ovoj reci živi pirana, vrsta ribe koja jede meso. Ribe često napadaju u grupama.

16. U Amazoniji mogu da se nađu različite vrste papagaja. Neke hrane koje pojedu papagaji sadrže toksične supstance i kako bi to neutralisali, papagaji jedu glinu sa suvih oboda koje je ostalo od korita reke.

17. Neverovatan delfin reke Amazon (Inia geoffrensis) je najveća vrsta rečnog delfina na svetu.

18. Procjenjuje se da u Amazonskim šumama još uvek živi 400-500 indijanskih plemena, a oko 50 plemena nemaju nikakav kontakt sa drugim kulturama.

19. Najveće pleme je Ianomani ima oko 20.000 pripadnika.

20. U amazonskim šumama se govori oko 180 različitih jezika.

21. Sliv reke Amazon pokriva 6.950.000 km², što je 40 % Južne Amerike (drugi najveći sliv je sliv reke Кongo sa 3,8 miliona km²).

22. Na 1600 km od svog ušća kod grada Manausa (poslednjeg većeg grada pre ulaska u prašumu) Amazon dostiže gigantsku širinu od 16 km.

23. Merenja pokazuju da Amazon ulije 770 milijardi litara vode u Atlantski okean svakog sata.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1