Najzanimljiviji sajt Balkana

smejanjeU nastavku ovog teskta donosimo vam zanimljivosti to jest, zanimljive činjenice o smehu i smejanju.Verujemo da će te se lepo zabaviti čitajući ovih 27 činjenica koje slede: ...

1. Smeh se sastoji od niza tonova sličnih samoglasnika koji se ponavljaju svake petine sekunde.


2. Bebe počinju da se smeju u snu od prvog dana rođenja.

3. Nakon operacije kuka jedan muškarac iz Holandije skoro tri godine nije prestajao da se smeje. Od kada je izašao iz bolnice kod njega je svako pitanje, ali i odgovor, izazivalo napade smeha.

4. Odrasli se dnevno nasmeju oko sedamnaest puta, dok se mala deca nasmeju i do trista puta.


5. Smeh nije moguće kontrolisati. Kada vidite druge ljude kako se smeju, ne možete se kontrolisati - nasmejete se i vi, zar ne? To se događa zato što zvuk smeha aktivira deo u našem mozgu koji priprema mišiće lica na micanje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

6. Jedna studija je pokazala kako su Japanci najmanje zabavan narod, a jedan od razloga je i taj što uopšte nemaju nacionalističkih viceva. Žene se muškarcima smeju dva puta češće nego muškarci ženama.

7. Smeh sagoreva kalorije. Smejte se što više jer će, prema istraživanju univerziteta Vanderbilt, samo 10 minuta smeha dnevno sagoreti 50 kalorija. Istraživači su otkrili da se usled povećanja brzine otkucaja srca a samim tim i veće potrošnje kiseonika tokom smejanja podstiče gubitak kalorija.

8. Američki stručnjaci su ustanovili da je, u proseku, posle gledanja komedije cirkulacija za čak pedeset odsto bolja nego posle gledanja neke melodrame.

9. Smeh nije povezan sa humorom. Smeh nije uslovno vezan za zbijanje šala. Iako nam se čini da nema smeha bez dobrog vica, situacija je upravo suprotna. Više od 80 posto osmeha izazove običan razgovor.

10. Nauka o smehu naziva se gelotologija (gelos je grčka reč za smeh).

11. William Fry, koji se bavi istraživanjem smeha, da je za ritam koji njegovo srce postiže nakon 10 minuta veslanja, potrebno samo 1 minut gromoglasnog smeha. Smeh kao vežba? Zvuči dobro!

12. Parovi koji se smeju zajedno - ostaju zajedno. Ova stara izreka nije izmišljotina nego istina. Američki psiholozi sproveli su zanimljivo ljubavno istraživanje i otkrili kako parovi koji se u stresnim situacijama okreću humoru bolje rešavaju probleme u vezi i zadovoljniji su, a njihove veze su dugotrajne.
smejanje smeh13. Tajlanđanka Jittarat Wongsomboon se na jednom takmičenju u smejanju smejala bez prekida 12 minuta i 26 sekundi, a njen smeh je na vrhuncu imao oko 110 decibela.

14. Muškarci se više smeju u muškom nego u ženskom društvu.

15. Instruktori joge otkrivaju kako postoje vežbe smejanja, koje u kombinaciji sa dubokim disanjem, pomažu u dovođenju kiseonika u telo i mozak, zbog čega se osećamo energičnije i zdravije.

16. Svaka vrsta smeha ima i svoje značenje, te se grohotnim smehom uglavnom privlači pažnja, ali je on nekada i pokazatelj lakšeg oblika duševne bolesti.

17. Smeh je i oblik vežbe. Dok se smejemo aktiviraju nam se mišići u području stomaka, a njihova aktivacija može da se uporedi sa osećajem koji doživljavamo za vreme rada trbušnjaka.

18. Beba počinje da se smeje još za vreme boravka u majčinom stomaku.

19. Istraživanje iz 2012. godine, otkrilo je kako smeh značajno smanjuje prag bola, najverovatnije zbog naleta endorfina, hormona sreće.

20. Najnovija istraživanja pokazuju da samo jedan minut smeha snabdeva telo sa 45 minuta terapeutske opuštenosti.

21. Razlika između lažnog i pravog osmeha. Istraživanje iz 2013. godine otkrilo je da ljudski mozak može prepoznati razliku između pravog i lažnog osmeha. Naime, otkriveno je da kad ljudi čuju lažni smeh, postoji veća aktivnost u regijama medijalnog prefrontalnog korteksa, koje se nalaze u prednjem delu mozga, a ona ukazuje na to da verovatno pokušavaju shvatiti šta osoba stvarno oseća.

22. Veza u kojoj se žena smeje više od muškarca ima veće šanse da uspe, budući da žene žele duhovite muškarce koji su u stanju da ih nasmeju, dok muškarci žele nekoga ko će se smejati njihovim šalama i hraniti im ego.

23. Smeh je univerzalni simbol sreće i svi će ga prepoznati.

24. Smeh poboljšava imuni sistem i pomaže nam da pročistimo organizam od starih, otpadnih proizvoda iz organa i tkiva.

25. Mišić smeha musculus risorius je tanki, trouglasti mišić koji je smešten u najpovršnijem sloju potkožne muskulature obraza.

26.  Naučnici su otkrili da postoji čak 19 tipova osmeha.

27. Smejanje može sniziti krvni pritisak.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1