Najzanimljiviji sajt Balkananajveće životinje na svetu

Na samom početku da vam kažemo da ove životinje zaista u prirodi postoje to jeste da im je veličina stvarna i oni su rekorderi u veličini. U nastavku teksta donosimo vam 15 najvećih životinja...naravno nećemo ovaj put da računamo neke vrste insekata, sve ove dole nabrojane životinje su službeno potvrđene i dokumentovane od strane prirodnjačkih stručnjaka i biologa sa su među najvećim.

Sada krenimo da saznamo koje su to najveće životinje na svetu:

1. Plavi Kit

plavi kit

Plavi kit je najveća i najteža životinja na svetu. Može dostići težinu do 200 tona i dužinu od 30 metara. Hrani se planktonom koji filtrira iz morske vode, a omiljena hrana su mu morski račići. Dnevno pojede oko 40 miliona račića. Tokom zimskih meseci uopšte ne jede i živi od svojih masnih rezervi.

2. Afrički slon

africki slon


Afrički slon je najteža kopnena životinja i druga najviša u životinjskom carstvu. Njegova težina varira od 3.6 tona do 7.5 tona, dok je najveći ikad zabeleženi slon težio neverovatnih 13.5 tona. Visina mužjaka može dostići 4 metra, dok je visina ženki oko 3 metra. Očnjaci su im razvijeni u kljove, koje mogu zajedno težiti i do 120 kilograma.

3. Polarni medved

polarni medved

Polarni medved je treća najveća kopnena zver na svetu. Može dostići težinu od 1 tone i visinu 3 metra. Njegov glavni plen su morževi, koje ubija snažnim udarcem po glavi, a od plena koristi samo kožu i masnoću. Za vreme letnjih meseci hrani se bobicama i glodarima.

4. Krokodil Brutus

krokodil brutus


Krokodil dugačak između 5,5 i 6 metara nastanjuje područje Kakadu Adelaide rijeke u Australiji, a star je oko 80 godina. Težak je dve tone takođe je uslikan od strane ljudi kako u jendom trtenutku proždire čak i morskog psa kao i bika.

5. Ogromni kokos rak

kokos kraba rak

Kokosov rak (kraba), (lat. Birgus latro) je najveća je vrsta raka na svijetu te može narasti 60 centimetara od repa do glave a težiti i preko 4 kilograma.Može se naći na ostrvima Indijskog okeana, delomično oko Pacifika i istočno na ostvrlju Gambier.. Nisu sposobni plivati i utopiće se ako zaronu u vodu. Odrasli kokosovi rakovi se hrane voćem, orasima, semenkama i jezgrom palih drveća, ali će se hraniti strvinom i organskim tvarima oportunistički.

6. Najveći divlji Vepar

najveci divlji vepar


Liaoning Pokrajinski Poljoprivredni muzej iz Kine čuva najveću divlju svinju koja je ušla i u Ginisov knjigu rekorda. Divlja svinja je težil nevjerojatnih 900 kilograma .U trenutku smrti bila je duga 2,5 metara te je imala opseg struka od 2,3 metara, dok je kljova imala dužinu od 14, 5 centimetara.Ova Divlja svinja bila je stara 5 godina.

7. Japanski pauk-rak

japanskki pauk rak


Japanski pauk-rak (kraba) (lat.Macrocheira kaempferi)Mogu živeti i do 100 godina. Njihov težak i tvrd oklop štiti ih od predatora koji bi ih rado zagrizli, a žive na dnu oceana. Dužina oklopa iznosi im i do 40 cm a noge mogu da narastu i preko 4 metra dužine težine imm može biti preko 19 kilograma.Japanski rak vodi život na dnu okeana i radi isti posao kao ptica sup na kopnu. Hrani se kostura uginulih životinja, školjke i biljke.

8. Ogromna Nomura meduza

nomura meduza
Ili na latinskom Nemopilema nomurai ove ogormne džinovske meduze se često viđaju u okeanu u morskim oblastima Kine i Koreje. ove Nomura' meduze mogu da narastu i do 2 metra a težinu mogu da imaju i preko 200 kilograma!Populacija ovih ogormnih meduza je u porastu "zahvaljujući" klimatskim promenama uglavnom

9. Veliki Salamander

veliki salamander


Veliki Salamander je najveći vodozemac na svetu. Dostiže težinu od 64 kilograma i dužinu tela od 1.83 metara. Hrani se rakovima, a u zarobljeništvu može živeti i do 50 godina.

10. Ogromni Flemish zec

flemish zec


Zečevi iz roda Flemish (lat. Oryctolagus cuniculus) najveći su na svetu. Ovi zečevi mogu da narastu do dužine od 77 centimetara i težiti preko 11 kilograma.

11. Najveći Pas na svetu - Fredi

pas fredi najveci pas


Fredi, doga, zvanično je proglašen za (najnovijeg) najvećeg psa na svetu i upisan je u Ginisovu knjigu rekorda.On je visok 2,29 metra i ima blizu 93 kilograma, a za obrok smaže celo pečeno pile bez problema. Njegova vlasnica Kler Stounmen rekla je da nije očekivala da će Fredi ovoliko da poraste.

12. Najveći pauk na svetu Golijat

pauk golijat


Tarantula (Pauk) Golijat dovoljno je velik da može jesti ptice, ali za ljude je bezopasna životinja.Raspon nogu mu je do 28 cm, a jelo mu može biti veličine ljudske šake. Mogu da narastu do 1.5 centimetara i teže oko 115 grama. U samoodbrani ovaj pauk (tarantula) trlja svoje nazubljene i dlakave ekstremitete jedan o drugi, što stvara zvuk koji se može čuti i na udaljenosti od neverovatnih pet metara.! Takođe pauk oslobađa dlačice u vazduh koje nadražuju žrtvu, i iritiraju kožu, da bi sprečio približavanje

13. Lignje

najvece lignje


Lignja je najveći beskičmenjak na Zemlji. Prosečna dužina je između 6 metara i 12 metara. Predpostavlja se da kao svi glavonošci, brzo raste i da već sa tri godine dostiže težinu od 500 kilograma. Pre tri godine uhvaćena je džinovska lignja koja je težila neverovatnih 990 kilograma i bila je dugačka 39 metara.

14. Životinja Noj

noj


Noj je najveća ptica na Zemlji. Mužjaci noja su visoki između 2 metra i 2.75 metara, a teški su i do 156 kilograma. Ženke su manje, visoke do 1.90 metara i teške od 90 kilograma do 100 kilograma

15. Kit ajkula

kit ajkula

Kit Ajkula je najveća riba na svetu. Može dostići težinu od 22 tone i dužinu od 13.6 metara. Najveća kit ajkula ikada bila je duga 12.65 metara i teška neverovatnih 36 tona. Na Zemlji se ova vrsta pojavila pre 60 miliona godina. Iako ima velika usta, uglavnom se hrani planktonima i mikroskopskim biljkama i životinjama.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala