Najzanimljiviji sajt Balkanakafa
Verujemo da mnogi od vas vole crnu kafu i da bez kafe ne mogu da započnu dan ili da se odmore.Kafa je danas sastavni deo deo dana kao i našeg života.Kafa (lat. naziv Coffea) je....

ako niste znali rod niskih biljka (drvo ili grm) iz porodice broćeva (Rubiaceae).Kultivirana stabljika kafe može da izraste do visine od 2 do 5 metara a ako bi je ostavili da raste divlje narasla bi i preko 10 metara!

Postoje dve glavne vrste kafe: Arabika - tradicionalna kafa koaj čini dve trećine svetske proizvodnje kafe i vrsta kafe Robusta  koja ima jaku, oporu aromu i obično se koristi za dobijanje instant kafe.

U nastavku ovog teksta pročitajte koje su to pet najskupljih kafa na svetu.....

5. Kafa Fazenda Santa Ines

kafa
Na zadnjem petom odnosno u ovom tekstu prvom mestu je kafa Fazenda Santa Ines za koju morate da izdovjite 100 dolara za 1  kilogram. Inače sam Brazil ima dugu i renomiranu istoriju proizvodnje vrhunske kafe i ova kafa nije izuzetak, s obzirom na to da je najkvalitetnija kafa koja potiče odatle. Ova visoko kvalitetna kafa koja se ručno bere poznata je po citrusnoj aromi i nežnoj teksturi. Ovo je kafa sa čokoladnim šmekom i najčešće se služi kremasta.

4. Kafa Finca El Injerto

kafa
Potiče iz regije Huehuetenanga u Gvatemali i njena cena je 453 dolara za pola kilograma. Kafa se u Gvatemali uzgaja još od početka 18. veka. Jedna od najpopularnijih regija za uzgoj je Coban, poznata po oblačnoj i kišnoj klimi, koja je, kako mnogi veruju, ključni faktor za njen neverovatan ukus. El Injerto kafa je jedna od najnagrađivanijih na svetu.

3. St. Helena kafa

kafa
 se prodaje za 160 dolara i za ovu cenu dobićete 1 kilogram kafe. Sveta Helena je malo, brdovito suptropsko ostrvo u južnom Atlantskom okeanu. Kafa se ovde uzgaja još od 1733., a tokom poslednjih 10 godina, kafa Sveta Helena postala je poznata među ljubiteljima kafe zbog svog jedinstvenog kvaliteta. Za uzgoj se koristi samo prirodno đubrivo koje ne sme da sadrži neorganske supstance iz koncentrata koji se daje životinjama kao suplement. Kafa se ispira i dalje tretira u čistoj izvorskoj vodi koja izvire na jednoj od planina na ostrvu.

2.Kafa Hacienda La Esmeralda iz Boquete,Panama

kafa
Kafa "Hacienda La Esmeralda" košta oko 208 dolra za kilogram Vlasnici hacijende Esmeralda ponosni su na svoje zrele, crvene plodove kafe koji se beru ručno. Kafa prolazi kroz rigoroznu kontrolu kvaliteta svakog dana i sva zrna koja su zelena se odbacuju. Kafa je poznata po tome što je blago pržena, svetlo braon boje, bez masnoće na zrnima i pikantnim mirisom.

1. Kafa Kopi Luwak iz Indonezije

najskuplja kafa
O ovoj kafi smo već jednom pisali na stranicama našeg sajta. Cena Kopi Luwak kafe je 320 dolara koliko se prodaje u SAD dok je u Japanu i mnogo skuplja  Kafa je naziv dobila po sisarima koji se zovu "Luwak" koji žive na drveću i jedu crvene, zrele plodove kafe. Oni plodove jedu cele, sa sve semenkama kafe i kroz njihov digestivni trakt prolaze kroz hemijske procese i fermentaciju. I dalje netaknuta zrna kafe zatim se skupljaju iz izmeta ove životinje nalik divljoj mački, čiste i dalje prže kao svaka druga kafa

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala