Najzanimljiviji sajt Balkana


Kompanija Airbus je kreirala je zanimljiv i neobičan koncept aviona inspirisan predatorskim pticama kao što je ora i soko pod imenom "Bird of Prey" u prevodu ptica grabljivica...

Koncept je u petak otkrio Liam Foks, državni poverenik za međunarodnu trgovinu Velike Britanije na najvećoj međunarodnoj izložbi aviona "Royal International Air Tatto Show" u bazi RAF-a u engleskom Gločersterštiru.

Liam Fox je objavio tvit sa video snimkom "Bird of Prey" kao potporu projektu Erbasa koji izgledom liči na ptice poput ptica grabljivica sa perjem na repu i krilima.

Teoretski, dizajn je zamišljen za hibridni električni, turbopropelerski, pogon navodi se u saopštenju na internet stranici Erbasa.


"Inspirisana efektnim biološkom mehanikom ptice grabljivice, koncept ima strukturu krila i repa koje oponašaju one ptice, dok se na njima nalaze individualno kontrolisana pera koja osiguravaju aktivnu kontrolu leta " navodi se u saopštenju.

Avion bi mogao da nosi do 80 putnika i trošio bi 30 do 50 posto manje goriva od današnjih aviona sa kojim su vršena poređenja.

"Cilj projekta je da motiviše sledeću generaciju aero inženjera" rekao je Martin Aston, viši menadžer u Erbasu.

"Naša 'ptica grabljivica' je dizajnirana kao inspiracija mladim ljudima kako bi stvorili "WOW" faktor koji bi mogao da im pomogne u uzbudljivoj karijeri u ključnom sektoru aeroinženjeringa" rekao je Aston u saopštenju.

Aston se nada da će projekt pomoći da se aeroinženjering učini održivijim, s čistijim, zelenijim i tišim pogonom implementirajući dizajnerske obrasce iz prirode.

"Naučili smo iz našeg rada na putničkom avionu A350 XWB da kroz biomimikriju priroda daje neke od najboljih lekcija koje možemo naučiti o dizajnu. Ko ne bi bio inspirisan takvim stvaranjem" rekao je.

 


izvor:Blic.rs
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1