Najzanimljiviji sajt Balkana

Egipatski arheolozi su otkrili više od 20 drvenih sarkofaga iz dinastije Tutankamona u blizini grada Luksora, a na njima su još vidljivi uzorci jarkih boja!....

Sarkofazi su otkriveni u nekropoli Asasif koja se nalazi na zapadnoj obali reke Nil. Bili su poslagani u dva reda, jedan nad drugim, preneo je BBC.

sarkofazi egipat 1Egipatsko ministarstvo antikviteta ovo otkriće nazvalo je "jednim od najvećih i najvažnijih" u poslednjih nekoliko godina. Većina grobnica u nekropoli Asasif potiče iz kasnog razdoblja (664. - 332. godine p.n.e.) drevnog Egipta.


Međutim, tamo se nalaze i sarkofazi iz ranije, 18. dinastije (1550. - 1229. p.n.e.), kojoj su pripadali i poznati faraoni poput Hatšepsut, Amenhotepa III i Tutankamona.
sarkofazi egipat Ministar antikviteta prošle sedmice je objavio da su arheolozi otkrili drevno "industrijsko područje" u zapadnoj dolini Luksora na kojem su se nalazili "objekti za skladištenje i čišćenje pogrebne opreme, s mnogo keramike iz 18. dinastije".
Više detalja o ovom neverovatnom nalazu ministarstvo će objaviti na konferenciji za novinare koja će biti održana u subotu.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1