Najzanimljiviji sajt Balkana
Hodajuće stene iz Racetrack Playje u poznatoj Dolini smrti, već dugo vremena predstavljaju pravu misteriju za naučnike iz celog sveta.Neobično kamenje iza sebe ostavlja neobičan trag kretanja dug od kojih su neki dugi i po 250 metara...

Postoji više od 150 ovakvih (hodajućih) stena, ali za sada niko ih  nije video kako se pomeraju.1972. godine su naučnici jednu stenu tešku 318 kilograma  nazvali Karen.Nakon sedam godina('72-79) istraživanja ova stena potpuno je nestala sa svog ( prvobitnog) mesta kada su se naučnici ponovo vratili.Tako je stena Karen 1979. godine  pronađena skoro 800 metara od mesta gde su je naučnici prethodno posmatrali.

Ipak, sada jedan NASA-in geolog smatra da je pronašao odgovor....
Naučnik i profesor Ralph Lorenz je siguran da ove stene obuhvati led tokom zime a kako se tlo polako natapa i postaje blatnjavo,led omogućava stenama da jednostavno "plutaju" u blatu.

Zahvaljujući tome,snažni pustinjski vetrovi mogu bez problema pomeriti stene,objasnio je Lorenz u intervjuu za magazin Smithsonian.Ovakvu smelu pretpostavku Lorenz je razvio nakon jednostavnog eksperimenta koje je uradio u svojoj kuhinji.

Lorenz je zaledio je mali kamen s toliko vode da je samo mali deo površine kamena virio van leda.Zatim je prevrnuo je kamen naopačke i stavio ga u mali bazen sa vodom i peščanim dnom.Led je omogućio kamenu da istovremeno pluta i dodiruje pesak.Lorenz je na ovaj način uspeo pomeriti kamen blagim duvanjem u njega.

Dosadašnja istraživanja pokazala su kako bi za pomeranje stena u Dolini smrti bio potreban neverovatno snažan vetar,koji bi morao d a duva brzinom od više stotina kilometara na sat. Lorenzova teorija ukazuje na to da bi,pod pravim uslovima za pomeranje bio dovoljan i lagani vetar tj povetarac

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala