Najzanimljiviji sajt Balkana

romul i rem RimItalijanski arheolozi saopštili su da su u centru Rima po svemu sudeći otkrili drevnu grobnicu Romula jednog do navodnog legendarnog osnivača Rima..

Romul je prema legendi utemeljio Rim sa svojim blizancem Remom 21. aprila 753. pre Hrista. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.


Mala odaja sa običnim sarkofagom dugim 1,4 metra i kružnom kamenom strukturom za koju se pretpostavlja da je bila oltar, pronađena je još početkom prošlog veka ispod brežuljka Kapitol u starom rimskom Forumu stoji u saopštenju arheološkog parka rimskog Koloseja.

Značaj ovog otkrića postao jasan tek posle novih iskopavanja i istraživanja...


Lokacija svetišta smeštenog unutar rimskog Foruma podudara se s mestom na kom je, po drevnim zapisima, sahranjen Romul, stoji u saopštenju arheologa u kojem se ističe da je reč o "neverovatnom otkriću".

Novootkrivena lokacija verovatno potiče iz 6. veka pre nove ere i smeštena u najstarijem delu grada koji je direktno povezan sa istorijskim tekstovima o mestu na kojem je sahranjen prvi kralj Rima.

Inače, istoričari su dugo vremena podeljeni oko toga jesu li braća, koju je po legendi othranila vučica, uopšte i postojala, ali ako i jesu, gde bi Romulovo telo, koje su navodno nakon smrti raskomadali gnevni senatori,to jest, gde bi ono moglo biti sahranjeno

U svetištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znakove koji upućuju na to da bi se moglo raditi o grobu prvog rimskog vladara Romula
grobnica romula rim                 Navnodna grobnica Romula osnvača Rima
U istoriji grada Rima period Romulove vladavine temelji se na rimskoj mitologiji i ne može se smatrati verodostojnim. To je razdoblje poznato kao razdoblje vladavine sedmorice rimskih kraljeva.

Romul, koga su popularnim učinili istoričari i pisci poput Livija, Ovidija i Plutarha, po legendi je zaorao prvu brazdu na brežuljku Palatinu kako bi označio gde će biti zidine budućeg grada.

Kada je Rem izrugujući se bratu preskočio 'zid' kako bi mu pokazao koliko će neefikasan biti, ljuti Romul ga je ubio i kazao da će tako završiti svi koji se usude preći rimske zidine, kaže legenda.

Ne zna se kako je Romul umro Na Palatinu je Romul osnovao Senat i prve legije. Rimom je vladao narednih 40 godina.

Nije jasno kako je umro Romul. Po jednoj je verziji misteriozno nestao u oluji, dok su ga po drugoj ubili i raskomadali rimski senatori.



Dodaj komentar




Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1