Najzanimljiviji sajt Balkana

10 najčuvanijih mesta

U nastavku ovoga teksta donosimo vam 10 mesta na planeti zemlji koja su najčuvanija.Verujemo da vam je na pamet pala prvo tajanstvena area 51 (oblast 51) ali osim nje postoje i druga najčuvanija mesta na svetu...Neka su i logična dok za druge nikada ne bi poverovali da su baš toliko čuvana. Otkrijte od zadnjeg 10 mesta do top broj jedan najčuvanijeg mesta na našoj planeti zemlji:10. Bunker (trezor) Scijentološke crkve

Scijentologija je jedna od najomraženijih ( ujedno i najbogatijih!) religija na svetu pripadnici ove religije rade u uslovima ropstva, na što nas je nedavno još jednom podsetio dokumentarac u produkciji TV kuće HBO "Going Clear: Scientology and the Prison of Belief".

O koliko se opasnoj sekti radi govori i činjenica da je scijentologiju zabranila inače veoma liberalna država Nemačka. Njihova podzemni trezor (bunker) nalazi se u pećini u pustinji Novog Meksika SAD.

Ona je konstrukciji ojačana da može izdržati udar hidrogenske bombe, a u njoj se nalaze titanijumski sanduci u kojima su na zlatnim diskovima upisana učenja scijentologije. Ulazi u riznicu zatvoreni sa troje vrata od kojih svaka težine čak 2.267 kilograma.! Naravno u pećinu mogu ući samo najistaknutija lica scijentologije, a celo vreme trezor-bunker  obezbeđuju brojni i naoružani čuvari


9. Pionen bunker

Ovaj nuklearni bunker nalazi se ispod grada Štokholma u Švedskoj Koliko je važan ovaj bunker govori i pdoatak da se fajlovi Vikiliksa čuvaju u ovim bunkerima i to na serverima u kompjuterskom centru pozemnom bunkeru "Pionen", koji pripada provajderu "Banhof" švedskom teleoperateru. Bunker je u doba hladnog rata služio kao atomsko sklonište. Nalazi se 30 metara pod zemljom, u pećini u granitnoj steni ispod parka Vitaberg. "Pionen bunker" prostire se na površini od 1.200 kvadrata, sastoji se od hola i četiri ogromne prostorije, gde su smešteni serveri.
Ulaz u bunker zaštićen je vratima debelim 40 centimetara do kojih se pak dolazi podzemnim tunelom dugim 30 metara.Može da podnese udar atomske i hidrogenske bombe. Motori NATO podmornica služe kao rezervni generatori


8. Vatikanski arhiv

Oko arhiva u Vatikanu ispričano je mnogo teorija i mitova, ipak do sada javnost nije i verojatno nikada neće biti upoznata s njegovim sadržajem. Švajcarska garda čuva ga 24 sata dnevno, a priča se kako se u njemu nalazi čak 80 kilometara polica prepunih dokumenata koji datiraju sve od osmog veka pa na ovamo.

Iako određene struje u Crkvi rade na tome da ta organizacija postane otvorenija, one još snažnije grčevito se bore da sadržaj arhiva nikada ne bude predstavljen javnosti. Iako se time već ulazi u teritorij teorije zavera, neki tvrde da se u arhivu nalaze jevanđelja koja su kontradiktorna Bibliji. Ključeve arhiva trenutno drži aktuelni papa Franjo.


7. Trezor brze hrane KFC-a

Ne,šalimo se ali ovo je istina! Trezor popularnog lanca brze prehrane KFC-a u Kentakiju u SAD-u zaista je jedna od najčuvanijih na svetu. I da, u njemu se nalazi tajni recept za pripremu piletine.?! Poznato je tek da se na njemu nalazi 11 biljaka i začina.
Pre sedam godina riznica je renovirana pa se kroz pet meseci recept nalazio na tajnoj lokaciji. Sef s receptom zaštićen je armiranim betonom najvišeg kvaliteta, najboljim zaštitnim sistemima, 24 sata dnevno čuvaju ga naoružani čuvari.


6. Trezor Antwerp World Diamond Centra

Za javnost to je privatna kompanija koja se bavi uvozom i izvozom dijamanata poznata je, između ostaloga, i po najnaprednijem sefu dijamanata na svetu. U njemu se nalazi čak 70% svih svetskih zaliha dijamanata. Osim svih najnaprednijih sistema zaštite, trezor je opremljen čak i Dopplerovim radarom koji može detektopvati udar svake kapi kiše na tlo.

Ipak save obve mere bezbednosti nisu bile dovljne 2003. godine da zaustavi nekoliko italijana koji su provalili u trezor, ugasili sve mere zaštite i ukrali dijamante u vrednosti 100 miliona američkih dolara. I da, nakon toga su nesmetano išetali iz riznice bez da se aktivirao ijedan alarm. Vođa pljačke Leonardo Notarbartolo je uhapšen kao vođa grupe lopova i osuđen na 10 godina zatvora. Na slobodu je pušten i ranije, ali dijamanti iz trezora nikada nisu pronađeni.!

10 njačuvanijih mesta na svetu fort knox


5. Trezor semena biljaka na Svalbardu

Ovom trezoru smo pisali na našem sajtu..Globalnu riznicu biljnog sjemena nazivaju i 'riznicom sudnjeg dana'. U njoj se čuva semena biljaka iz celog sveta koji su zaštićeni od svih mogućih katastrofa . Upravo za slučajeve katastrofa koje bi u pitanje dovele biljnu ravnotežu na planetu. Kamen temeljac za trezor postavljen je 2006. godine, a nalazi se čak 120 metara u planini na pola puta između kopnene Norveške i Severnog pola.

U trezoru se nalazi 865 hiljada uzoraka semena, a s obzirom da se radi o jednoj od najbitnijih građevina za budućnost ljudske vrste, njena zaštita na najvišoj je mogućoj razini. Seme iz trezora prvi je puta korišteno 2015. godine i to zbog rata u Siriji.


4. Depozit bunker "US Bullion"

U ovom depozit bunkeru koji se nalazi u Fort Knoxu u SAD-u skladišti se na hiljade tona zlata, kao i bitni istorijski dokumenti. Depozit bunker je ograđen granitnim zidom debelim 1.2 metra, a čuvaju ga naoružane snage. Na samom ulazu nalaze se vrata teška 22 tone, a kako bi se otvorila potreban je uvežbani tim od desetak ljudi.


3. Zatvor ADX Supermax

U ovom zatvoru sagrađenom u Koloradu u SAD-u, smešteni su neki od najgorih svetskih kriminalaci. Čak i da netko uspe da obegne van zidina, tamo će ga prvo pričekati trenirani psi, a onda i ograda od žilet-žice visoka 3.6 metara. Tu su takođe i laseri za detekciju pokreta, senzori koraka na tlu i stotine nadzornih kamera.
Kada bi došlo do krizne situacije, zatvor je opremljen tzv. "dugmetom za paniku" na čiji se pritisak zatvaraju i zaključavaju baš sva vrata u zatvoru


2. Tajanstvena  Area 51 (oblast 51)

Kada ste pročitali naslov teksta, verujemo da je većini vas "Area 512 kao rekosmo s početka teksta bila prva misao Kao što verojatno znate, radi se o tajnoj bazi američke vojske smeštenoj u pustinjama Nevade. Decenijama su tamo su razvijana najnaprednija oružja, a teoretičari zavera da tamo Amerikanci sarađuju sa vanzemaljcima.

Nad teritorijom oblasti 51 tj baze zabranjen je bilo avio sapobraćaj, a ukoliko joj se samo pokušate približiti, biti ćete vrlo brzo vraćeni "na pravi" put ali ako krenete dalje USA vojska ma pravo da vas ubije na licu mesta bez ikave odgovornosti


1. Federalne rezerve, Banka New Yorka

Na prvom mjestu ova naše liste najčuvanijih mesta na zemlji neočekivano se nalazi Federalna rezerva SAD-a. Radi se o centralnom bankarskom sistemu u SAD čiji se trezor nalazi čak 24 metra ispod površine Manhattana. U njemu se nalazi najveća svetska zaliha zlata čija je vrednost po nekim, pronama iznosi neverovatnih 203 milijarde američkih dolara.
Na njenom se ulazu nalaze vrata teška 90 tona što je, verujemo, sasvim dovoljno da bilo koji kriminalac odustane od bilo kakve vrste provale.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1