Najzanimljiviji sajt Balkana


 najhladnija mesta na svetu
Zima ,zima e pa šta je nije lav! Nije lav ali deluje hladno.Verujemo kada pročitate da će te se smrznuti iz svojih toplih domova i radnih mesta kada pročitate ovaj tekst.Ovih dana zabeležena najniža temperatura na ne naseljenom mestu, na Antartiku.....

Ipak ova temperatura od -91 stepen Celzijusa izmeran pre nekoliko dana  se neće naći u Ginisovoj knjizi rekorda jer je merena pomoću satelita a ne direktno sa zemlje.U nastavku pročitajte koja mesta i dalje drže rekorde za najnižu zabeleženu temperaturu na svetu,odnosnoi se smatraju najhladnijim na planeti Zemlji.

10. Snag, Jukon, Kanada, - 63 stepena CelzijusaSnag je selo koje se nalazi u Kanadi i trenutno drži rekord za za najnižu zabeleženu temperaturu u kontinentalnoj Severnoj Americi.

9. Severni Led, Grenland, -66 stepena Celzijusa  

U pitanju je istraživačka stanica koja je 9. januara 1954. godine zabeležila najnižu temperaturu u Severnoj Americi.

8. Istraživačka stanica Klink, Grenland, - 69.4 stepena Celzijusa  

Ova stanica se nalazi unutar Arktičkog kruga a najniža temperatura zabeležena je direktnim posmatranjem.

7. Verkhojansk, Rusija, - 69.8 stepena Celzijusa

Ovaj gradić u Rusiji ima 1.434 žitelja a tokom zime prosečna mesečna temperatura iznosi - 45.4C, a zabeležene su i mnogo niže temperature.

6. Ojmjakom, Rusija, - 71.2 stepena Celzijusa

Malo selo u Rusiji koje se smatra za jedno od najhladnijih naseljenih mesta na planeti, a u gradiću žive 472 osobe.

5. Planina MekKinli, Aljaska, - 73.8 stepena Celzijusa  

Denali, ili planina MekKinli, najviši vrh u Severnoj Americi, dugo je bio smatran najhladnijom planinom na svetu. Tokom zime temperatura vazduha pada na -40C, iako su zabeležene i niže temperature.

4. Amundsen-Skot stanica, Severni pol, -82 stepena Celzijusa  

Naučna istraživačka stanica zabeležila je i temperature koje idu sve do -73C.

3. Kupola A, Antarktički plato

 U pitanju je plato koji se nalazi na 4091 metar nadmorske visine, a najniža temperatura koja je tamo zabeležena iznosi -82.5 stepena Celzijusa  i to sred jula meseca  2005. godine (divno zar ne?)

2. Ruska Vostok istraživačka stanica, - 89.2 stepena Celzijusa  

Istraživačka stanica Vostok se nalazi na 3488 metara nadmorske visine i dalje je zvanično najhladnije mesto na svetu od kada je 21. jula 1983. godine zabeležena temperatura od - 89.2 stepena Celzijusa .

1. Antarktik  planina Dome Fuji  -91 stepen Celzijusa

Najhladnije nenaseljeno mesto je smešteno na 3779 metara nadmorske visine nalazi se na planini Dome Fuji na Antartiku Temperatura koja drži rekord je -91 stepen Celzijusa!.Do najniže temerature na planeti Zemlji,naučnici su došli uz pomo Nasinih satelita. S obzirom da temeperatura nije izmerena direktno, ovaj rekord ( po nekima) neće biti zvaničan

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1