Najzanimljiviji sajt Balkanamisteriozan zvuk

Kroz istoriju čovečanstva razni naučnici i stručnjaci bili začuđeni zvukovima koji dolaze iz svih delova naše planete zemlje. Često uzroci nekih od njih su banalni, ali postoje i oni koji su još uvek nerazjašnjeni i još uvek su misterije za naučnike, to jeste ne postoje neka logična objašnjenja...

U nastavku ovoga teksta uz pomoć video snimka donosimo vam 10 najmisterioznih zvukova koje se mogu čuti na našoj planeti Zemlj:

10. UVB-76 Zujač tj radio stanica

O ovom misterioznom zvuku pisali smo i na našem sajtu .Buzzer radio stanica emituje isti signal i poruku više od 45 godina,još od daleke 1970. godine.! Poruka UVB 76 izgovorena je na ruskom akcentu, a posle nje sledi serija kodova sastavljena od reči i brojeva....

Poznat kao UVB-76, zvuk se sastoji od tona zujanja koji se ponavlja 25 puta u minuti, 24 sata na dan. U retkim slučajevima, šifrirane glasovne poruke s imenima i brojevima umešale su se u signal.

Ne postoji službeno objašnjenje za ova misteriozna emitiranja, no mesta odakle dolaze navode trag - navodno potieču iz blizine Moskve, a naposljetku su se preselili u predgrađe Sankt Petersburga. To je dovelo do spekulacija kako se njima koristi ruska vojska kako bi slala šifrirane poruke svojim članovima diljem svijeta, penosi Dnevnik.hr.

9. Zvuk Kolosa Memnon

Reč je o dva ogromna kipa egipatskog faraona Amenhotepa III, nastalog pre 3400 godina. Nažalost, veliki je potres 27. g. pr.Kr. oštetio jedan kip, pa se urušio njegov gornji deo. Donja polovina kipa je počela da proizvodi neobične zvukove - obično u cik zore. Zvuk liči onom žičanog instrumenta ili pak udaranja po metalu. Kip je postao poznat kao magični objekat koji donosi sreću posetiocima Jedno od objašnjenja zvuka je kako nastaje kao rezultat brzinskog isparavanja rose u pukotinama kipa, ali tkao nešto nije naučno dokazano.

8. Drhtavci

Neobični zvukovi koji dolaze iz najdubljih tmina okeana prijavljivani su tokom Hladnog rata, naročito od strane sovjetskih podmornica ploveći duž Arktičkog kruga. Zvukovi su sličili kreketu žaba, a posade podmornica su tvrdile kako je njihov uzrok biološki.

Objekt ili stvorenje odgovorno za njih navodno je kružilo oko podmornica, kao da ih istražuje, pa je čak znalo i juriti za njima. Navodno se jedan od takozvanih "drhtavaca" sudario sa sovjetskom nuklearnom podmornicom K-219 1986. g. te potonuo.

Sovjeti su tvrdili kako je reč o tajnom NATO-ovom uređaju za praćenje, dok naučnici misle kako bi se moglo raditi o Minka kitovima. Kako god, ruske su posade smatrale kako izvori zvuka žele uspostaviti kontakt s njima.

7. Bloop

Ovaj ultra-nizak no zvuk ekstremno moćne frekvencije ulovile su podmorske stanice za posmatranje nekoliko puta tokom 1997. godine. One su jedna od druge bile udaljene i do 5000 km, a zvuk je lociran duž Pacifika vodeći sve do Južne Amerike. Njegovo poreklo još nije utvrđeno, a naučnici tvrde kako je nastalo od nečeg organskog, premda je zvuk nekoliko puta bio glasniji od onog koji proizvodi Plavi kit, životinje poznate kao najglasnije na svetu.

Američka su udruženja za Okeanografiji u službenoj izjavi rekli kako je to zvuk pomeranja ledenih ploča, jer je nepoznata životinja vrlo neverovatan uzrok.Dok neki njihovi naučnici, poput dr. Kristofera Foksa Foxa,sumljaju u takve teorije.

Najusamljeniji kit

Još poznat kao 53-hercni kit, ova misteriozna životinja emituje zvuk koji je viši i kraći od normalnog i ne sliči zvuku ni jednog drugog kita na planeti Zemlji. Sumnja se kako je taj kit mutiran, ili je čak hibrid dve vrste. Drugi govore kako bi taj kit mogao biti gluv,ali u svakom slučaju ovaj zvuk govori kako on ne može komunicirati s ostalim pripadnicima svoje vrste, što ga čini najusamljenijim kitom na svetu. Ipak, ono što je još čudnije je da su svi pokušaji pronalaska od strane naučnika tog kita za sada propali

5. Usporavanje

Neobični podzemni akustični poremećaj prvi je put snimljen 1997.godine u ekvatorskom području Tihog okeana. Dobio je ime "usporavanje" jer se frekvencija zvuka polagano usporava tokom razdoblja od sedam minuta. Zvuk je "ulovljen" nekoliko puta, a stručnjaci veruju kako je najverovatnije reč o podzemnoj jeci zvuka koji nastaje zbog pomeranja ogromnih ledenih ploča duž kopna Antarktike. Ipak, konkretan izvor zvuka nije utvrđen.

4. Taos Hum

Reč je o nizu čudnih, niskofrekventnih zvukova nalik pevušenju koji su snimljeni širom sveta, a naročito u gradu Taos u Novom Meksiku. Opisan kao zvuk praznog hoda motora automobila, a navodno utiče i na ljude u tom području. Oni koji su ga iskusili tvrde kako ga se više oseća unutar tela nego što ga se doživljava s vana. Stoga slušalice ne pomažu, a zvuk može vibrirati duž tela. Njegovu je frekvenciju teško uloviti mikrofonima, a jedno od mogućih logičnih i naučnih objašnjenja je spontana otoakustična emisija - tj. da zvuk dolazi iz dlačica ušiju u samim ljudima.

3. Pometanje

Prvi put detektovan 1991. godine od strane Pacifičke laboratorije za očuvanje sredine, ovaj skup zvukova nazvan je pometanje jer nalikuje onom kojeg proizvodi metla te svaki traje po nekoliko sekundi, gotovo kao zvuk alarma za automobil. Jačina buke je bila toliko velika da se zvuk čuo duž Pacifika, a najviše ga je bilo u proleće i u jesen. Zvuk se i dalje može čuti, ali nakon njegovog otkrića, pao mu je intenzitet i amplituda. Izvor mu je negde oko središta Tihog okeana, gde se sumnja da postoji određena vulkanska aktivnost, ali i ovo nije za sads dokazano da od toga dolazi.

2. Izbacivač maglice

Poznat i kao potres neba, ovaj zvuk je zabežen u brojnim gradovima uz more širom sveta. Opisuje se kao vrlo glasna, ali udaljena grmljavina. Zvuk i dalje zbunjuje naučnike, a neki veruju kako on dolazi od urušavanja podzemnih pećina. Kao neke od mogućih uzroka navode se meteori, podzemni ventili, vojne letelice i elektromagnetska aktivnost...

1. WOW signal

Mladi je dobrovoljac za traženje vanzemaljske inteligencije Jerry R. Ehman 1977. ulovio radio signal u trajanju od 72 sekunde. Signal frekvencije 1420 MHz trajao je 72 sekunde, a bio je vrlo pravilnog karaktera te je dolazio iz sazvežđa Strelca.

WOW signal još uvek nije objašnjen, iako postoje brojne teorije. Pošto signal nikada kasnije nije zabeležen ostaje otvorena mogućnost da je signal zaista poslan od strane vanzemaljaca koji su pokušavali stupiti u kontakt s drugim inteligentnim bićima. Dok se opet ne zabeleži WOW signal, ili signali slični njemu, ostaju nam samo nagađanja o njegovom poreklu.Odnosno još uvke čovečanstvo ne zna o čemu je reč da li o prirodnom ili umetnom signalu

Na kraju poslušajte video i ako želite možete pročitati još jedan zanimljiv tekst o neobičnim misterioznim zvucima s neba:

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala