Najzanimljiviji sajt Balkanahrana luksuzna namirnice

Verovatno se svima vama desilo da kada uđemo u prodavnicu i vidimo neku ekstra veliku cenu da se šokiramo od cifre.Sigurno je da će vam se i od ovih namirnica to jeste teksta neće "zamantati" u glavi od cena dok bude čitali tekst u nastavku...


A ovo što vam donismo je tekst o 10 najkupljih namirnica (hrane) na svetu ....

10. Kopi luwak (Civet coffe) kafa: 100 $ po šolji

kopi luwak original kafa
Ovo je ujedno i najskuplja kafa na svetu, a cena joj se kreće oko 100 dolara po šolji. Možda najinteresantnija činjenica u vezi sa njom, jeste da se pravi od životinjskog izmeta. Dakle, ova kafa dolazi od zrna koja se skupljaju iz izmeta azijske životinje Civet koja najviše podseća na naše mačke. (zapravo je u srodstvu sa mungosima.) Navodno, njihov digestivni trakt daje kafi slatkastu aromu i nežan, jasan ukus..Godišnja proizvodnja ove nasjkuplje kafe na svetu je maskimalnih 450 kilograma. Ova kafa se najviše prodaje u Japanu i SAD-u

9. Govedina Wagyu Ribeye: 250 $ po komadu

Wagyu Ribeye govedina

Ova retka govedina dolazi iz Japana. Naime, stoku redovno masiraju i govedina je uključena u njihovu ishranu. Možda deluje kao da bi to uticalo na ukus mesa, ali zapravo nema nikakvog direktnog uticaja. Možda eventualno za opuštanje životinja. Masiranje se obajvlja kako bi sprečilo grčenje mišića usled malog prostora u kom su smeštene. Oni koji su probali ovu govedinu, tvrde da je ukus mesa spektakularan. Cene se kreću oko 250 dolara po komadu.

8. Berco’s Billion Dollar Kokice: 250 $ po pakovanje

kokice zlatne Berco’s Billion Dollar
O ovim kokicama smo pisali pre nekoliko dana ...Ako ste ikada poželeli da veče uz filmove učinite posebno spektakularnim, možete da probate uz ove kokice čija cena iznosi 250 dolara po kantici. Posoljene najskupljom soli uz dodatak organskog šećera za karamelu, one još sadrže i jestive pahuljice zlata, teške 23 karata. Ovakav spoj sastojaka, definitivno doprinosi finalnoj ceni.

7. Sir od magarećeg mleka: 1.000 $ po k

sir marareci srbija

Ovaj sir zapravo dolazi iz Srbije. Napravljen je od mleka magarca sa farmi Zasavice po tradicionalnom receptu. S obzirom da magarci proizvode relativno malo mleka, postupak se ponavlja tri puta dnevno, a procenjeno je da je potrebno više od 15 magaraca kako bi se skupilo oko četiri litra. Ovaj sir iz naše zemlje, nahvaljen je širom sveta i mnogi tvrde da vredi svaki dolar, pa čak da njegovu težinu treba meriti u zlatu. Jedinstven ukus i savršen stepen soli, osvojili su mnoge, a sasvim sigurno će i vas.

6. Mafina Golden Phoenix Cupcake: 1.000 $ 

Golden Phoenix Cupcake mafina

Veruje se da je ovo jedan od najskupljih mafina na svetu, čija se cena kreće oko1.000 dolara po komadu. Napravljeni su od zrna vanile iz Ugande i prvoklasne čokolade Amedei Porcelena. Nakon toga dodaje se hladan čokoladni preliv, pa se prekriva jestivim prahom od zlata. Zarada od ovih mafina, prosleđuje se za World Food Program kako bi pružila pomoć deci tokom kriza i nesreća.

5. Saffron (Šafran) začin: 1.500 $ za oko 450 grama

Persijski Safran začin

Šafran je najskuplji začin na svetu koji nastaje zahvaljujući istoimenoj biljci. Svaki cvet donosi po tri dela koja se pažljivo beru, a potom suše. Visini cene najviše doprinosi ručni rad neophodan za skupljanje i sušenje. Ovaj začin garantovano daje poseban ukus jelu, ali retko će se naći na nečijem svakodnevnom spisku namirnica koje su potrebne za pripremu obroka.

4. 230 Fifth Hotdog: 2.300 $ po komadu

230 Fifth Hotdog

Ovo što vidite iznad teksta na slici je najskuplji hot-dog na svetu. U njemu možete uživati ako posetite restoran "230 Fifth“ u Njujorku, zakažete čak 48 časova unapred i izdvojite 2.300 dolara. Ispunjen najboljim kavijarom, ovaj hot-dog veličine je palice za bejzbol. Kao i za Golden Phoenix Cupcake, celokupna zarada na osnovu ovog obroka prosleđuje se u dobrotvorne svrhe.

3. Najskuplja dinja - Yubari King Melon: 12.000 $ komad

Yubari King Melon

Ova sorta dinja nastaje u staklenicima grada Yubari u Japanu. Za cenu od dvanaest hiljada dolara po komadu, važe za jedne od najskupljih zdravih namirnica sveta. Ova narandžasta dinja, hvaljena je zbog izvanrednog slatkog ukusa, kao i proporcija koje se mnogima dopadaju.

2. Jestivi zlatni list: 15.000 $ za oko 450 grama

zlatni listici

Jestivi zlatni list, uglavnom se koristi za dekoraciju hrane. Cena varira u zavisnosti od težine, ali za nekih pola kilograma potrebno je izdvojiti oko petnaest hiljada dolara. Najpopularniji su tokom dodela Oskara, a ljudi ih koriste za kolače u poznatom obliku nagrade ili za pića. Za neke žurke, prah se dodaje i u šampanjac.

1. Almas Kavijar: 25.000 $

almas caviar

Ovaj kavijar iz Irana, važi za najskuplji koji može da se nabavi. Ujedno, njega uopšte nije tako lako nabaviti, a ko uspe, stići će mu upakovan u metalnoj kutiji sa zlatom teškim 24 karata. Često se kaže da je namenjen carevima i kraljevima. Cena svakako prati tu izreku, s obzirom da se kreće oko 25.000 dolara.!

izvor:luxlife.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala