Najzanimljiviji sajt Balkanadot pametni sat za slepe

Južnokorejska programerska kompanija Dot napravila je zanimljiv i veoma koristan uređaj, prvi pametni sat za slepe pod nazivom "Dot" na Brajevom pismu! I njegove karakteristike su kako dolikuju jednom uređaju iz 21 veka!....

U svetu postoji oko 285 miliona slepih i slabovidnih osoba, uređaj poput ovoga bi mnogima od njih mogao olakšati život.

Sat se, kao i svaki drugi pametni sat, na pametni telefon spaja putem Bluetootha i može primiti bilo koji tekst s bilo koje aplikacije, a korisnici mogu izabrati brzinu prikazivanja teksta.

Takođe korisnici ovog pametnog sata mogu dobiti SMS tekst iz bilo koje aplikacije ili serivsa na svom smartfonu i prevesti ga automatski na Brjevo pimos odnosno pametni uređaj "Dot"
dot pametni sat za  slepe
korisnici mogu slati jednostavne poruke pomoću tipki koje se nalaze sa strane. Sat takođe podržava i Open API, što znači da bilo ko može napraviti ili prilagoditi aplikaciju za sat.


Većina digitalnih uređaja za slepe osobe koristi zvuk, što korisnicima stvara probleme jer moraju koristiti slušalice zbog kojih onda ne čuju zvukove okoline koji su ključni za njihovo kretanje i snalaženje u prostoru.

Postojeći uređaji koji imaju Brajevo pismo uglavnom su glomazni i skupi i jedan od njih poseduje samo 5 odsto slabovidnih osoba na svetu

Autori pametnog uređaja "Dot" na projektu su radili pune tri godine.

Prvi komercijalno dostupni primerci u prodavnici bi se trebali pojaviti u martu mesecu ove godine i njih će u startu dobiti 100.000 ljudi po ceni od oko 300 dolara bez PDV-a.

Kompanija će do kraja godine da  proizvede još 40.000 pametnih satova za slepe osobe

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala