Najzanimljiviji sajt Balkana

Sada će mnogi reći onu poznatu pa najviše kafe popiju Turci odnosno u Turskoj međutim to nije istina!.Mnoge će začuditi kada saznaju koje države (nacije) popiju (piju) najviše kafe na svetu... Kod nas gotovo da nema osobe koja može da zamisli početak dana bez kafe, ...a ona je mnogima i izgovor za druženje sa prijateljima ili trač partiju.

Postoje ukupno 73 vrste kafa, a najpoznatije su arabika i robusta. Prva važi za najkvalitetniju, dok je druga vrsta rodnija, otpornija i sadrži veći procenat kofeina.


Tako se ovoh dana došlo do novih istraživanja u kojima se govori da su najveći potrošači crne kafe na svetu su Finci, koji godišnje u proseku popiju približno oko 10 do 12 kg kafe po glavi stanovnika!

Kod Finaca se crna kafa obično pije celi dan, i svaki dan, a pauze za kafu zahtevaju većina sindikata radnika!Najpopularnije kafe u Finskoj su one sirove lagane vrste kafa koie finci kao i ( mi nekada što se radilo u bivšoj jugi) peku a spravlju je kao mi u fazonu "turske kafe


Na mestu broj 2 ( po svetskoj statistici) verovali ili ne Norvežanii koji popiju gotovo 9,48 kg godišnje( po osobi). Kod norvežana crna kafa se obično poslužuje tokom doručka i uz desert nakon večere. Norvežani takođe obično pozivaju ljude posebno na kafu, posluženu s kolačima i pecivima. Prosečan Norvežanin popije gotovo 2 šoljice kafe na dan!

Potom sledi Irska na 3 poziciji sa gotovo 9 kilograma kafe godišnje u proseku 5 šoljica kafe dnevno po jednoj osobi se popie dnevno!

4 poziciju je zauzela po broju ispijanja kafa kao nacija je Danska.Oni opopiju kao nacija godišnje oko 8,7 kilograma kafe po osobi ili oko 1.5 šoljice kafe dnevno. Kao i drugi Skandinavci, kafa se u Danskoj tradicionalno servira tokom svakog obroka i postaje središnji fokus tokom posebnih prilika, servirana uz kolače, kolače i male sendviče. Danci se malo bolje rangiraju po drugoj statistici, imaju 6. najskuplju kafu na svetu, tako da ih je svaka od tih 1,46 šoljica koštala prilično krunu

iza nje na 5 mestu su Holanđani koji opoiju 8,4 kg po glavi stanovnika. 1616. godine, Holanđani su bili prvi Evropljani koji su dobili živa stabla kafe, koje je Pieter van der Broecke doneo iz grada Mocha,(Moka) Jemen. U proseku Holanđani piju 1,84 šolje dnevno.

6 mesto na listi najvećih nacija zauzela je Švedska, šveđani godišnje popiju 8.2 kg po glavi stanovnika.U Švedskoj postoji koncept poznat kao "fika", koji doslovno znači "popiti kafu". U okviru ovog koncepta podrazumeva se uparivanje kolačic´a ili peciva uz crnu kafu. Razne situacije se mogu kvalifikovati kao "fika", bilo da je reč o pauzi tokom radnog dana ili druženju. Jedan važan zajednički nazivnik je da je taj da je u sve uključena kafa.

Švajcarska drži 7 mesto na ovoj listi nacija koje najviše ispijaju kafe po potrošnji kafe .Švajcarci troše oko 7,9 kg po glavi stanovnika. Crni napitak na bazi espressa posebno su popularna u ovoj centralnoevropskoj zemlji, uključujući "caffe cremu", vrstu espresso kafe-napitka sličnog američkom Americanu za koje se priča da potiče iz Švajcarske u blizini italijanske granice.

Za razliku od mnogih njegovih skandinavskih kolega, filter kafa je manje popularna među Švajcarcima.Za prosečnog Švajcarca koji pije do pet šoljica dnevno, kafa može biti skupa zabava, jer šolja kafe u kafic´u može biti i do 3,5 američkih dolara.!

Na 8 mestu je Belgija...Kada mislite na Belgiju, prav pomisao je vizije vafli i piva, ali Belgija ima dugu istoriju spajanja svoje nacionalne opsednutosti čokoladom sa svojih 1,35 šoljica kafe dnevno.Jel u Belgji se popije 6,8 kg kafe po glavi stanovnika. Kao bivša kolonijalna sila u Africi, Belgija je uspela da prehrani svoje potrebe za kafom uzgajajuc´i fabriku u Kongu i Ruandi. .

9 mesto drži Luksemburg sa 6,5 kg crne kafe po glavi stanovnika. Luksemburg je možda mala zemlja, ali ljubav prema kafi je velika.

I na kraju 10 mesto po broju popijenih kafa kao nacija je Kanada sa 6,5 kg crne kafe po glavi stanovnika!
Kanada se izdvaja kao jedina neevropska država koja se našla na listi deset najboljih svetskih proizvođača kafe.!

Od istoka ka zapadu, Kanađani vole svoju kafu. Iako su popularni lanci uobičajeni u celoj zemlji, svaki grad u Kanadi često je takođe dom više nezavisnih prodavnica. Piće je toliko popularno u ovoj zemlji 33 miliona stanovnika, da ga Kafanska asocijacija u Kanadi naziva najčešće konzumiranim pićem u zemlji. Uprkos rasprostranjenosti kafića u Kanadi, mnogi Kanađani radije piju kafu kod kuće.

Inače crni napitak potiče iz Etiopije, u početku je bio dostupan samo bogatijem sloju stanovništva a danas je jedan od najtraežnijih proizvoda na svetu.

Najskuplja kafa na svetu je Kopi Luwak ( oko kojoj smo pisali ovde) Ova kafa se najviše prodaje u Japanu i SAD-u, po ceni koja se kreće između 300 i 1400 dolara po kilogramu. U restoranima širom sveta šoljica kafe Kopi Luwak se prodaje za oko 50 dolara, u Londonu morate da izdvojite čak 50 funti za par gutljaja ovog napitka.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1