Najzanimljiviji sajt Balkana

sat u Teksasu trajaće hiljadu godina
Ovih dana je počela je izgradnja mehaničkog sata koji će trajati 10.000 godina u koji je osnivač Amazona i multimilijarder Džef Bezos uložio 42 miliona dolara....

Ovaj mehanički "hiljadugodišnji" sat biće sagrađen u planinama Sijera Leonea u Texasu i on će trajati 10.000 godina. Promer sata će biti 61 metar.

Dok će mehanizam sata koji će trajati više hiljada godina biti podešen tako da otkucava samo jednom u godini dana, a zvonom će se oglašavati na svakih hiljadu godina, kada bi iz njega trebalo da izađe i popularna kukavica,kao na starim visećim satovima sa klatnom.

Originalna ideja izgradnje sata s milenijumskim rokom trajanja dolazi od američkog izumitelja Denija Hilsa.

Deni je predložio da se izgradi jedan ovakav sat koji će raditi hiljadu godina kao simbol dugoročne budućnosti čovječanstva i planete Zemlje. 
Njegova ideja prerasla je u projekat Long Now fondacije u čijoj izradnji je i sam Hilis učestvovao.


Tim stručnjaka dosad je uspeo izraditi nekoliko prototipa sata, ali sat čiju izgadnju je finansirao Bezos ustvari će biti prvi koji je funkcionalan.

Iskusne sajdžije su proteklih par godina izrađivali su delove sata, dok su građevinci bušili stene planine u Teksasu koje će čuvati sve komponente sata. Bezos je danas objavio na Twitteru kako je instaliranje delova sata započelo na visini od 152 metra.

Zainteresvoani posetioci moći će vidjeti ovaj sat u Texasu kada bude izgrađen. Međutim, problem je što je najbliži aerodrom udaljen nekoliko sati vožnje, dok je staza do sata skoro neprohodna.

Ukoliko milenijumski sat postane turistička atrakcija, Bezos bi se mogao spremati za nova ulaganja kao i na nov novčanu zaradu.  Video možete pogledati ovde
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala