Najzanimljiviji sajt Balkanaveliki  donor Džejms Harison
Ovo stvarno izgleda veoma humano,prosto nevrovatno ali i pomalo zanimljivo! Australijanac Dzejms Harison (74) je za 56 godina svog života,spasio preko dva miliona dece,precizniji da budemo 2.4 miliona beba!.....


A sve zbog toga što Harison  ima antitela u svojoj plazmi koja sprečavaju umiranje beba od Rezus bolesti, jednog oblika teške anemije. On je omogućio mnogim majkama da rode zdrave bebe, uključujući i sopstvenoj ćerki Trejsi, koja ima zdravog sina zahvaljujući njegovoj krvi.

Gospodin Harison daje krv na nekoliko nedelja od svoje 18. godine,, što je do sada ukupno 984 puta. Kada je počeo sa doniranjem, njegova krv se smatrala toliko posebnom, da mu je život bio osiguran na milion australijskih dolara.

 Zbog toga je dobio i nadimke „čovek sa zlatnom rukom“ i „čovek u dva miliona“. Njegova krv je dovela i do razvoja vakcine koja se zove Anti-D, koja može da pomogne u sprečavanju razvoja ove bolesti.Harison je dao obećanje da će biti donator još u 14. godini nakon što je prošao kroz veliku hiruršku intervenciju na grudima, u kojoj mu je trebalo 13 litara krvi.

 “Nikada nisam razmišljao o tome da odustanem od davanja krvi. Nikada. Kada sam bio mali, bio sam u bolnici tri meseca. Krv koju sam dobio spasila mi je život. Tada sam obećao da ću i ja davati krv drugima čim napunim 18 godina.” rekao je on.
james harison
 Baš kada je počeo sa doniranjem utvrđeno je da ima retka antitela u svojoj krvi koja mogu spasiti živote.U to vreme, hiljade beba u Australiji je umiralo svake godine od Rezus bolesti.Druge koje bi preživele patile su od trajnog oštećenja mozga zbog stanja u kojem su se nalazile.

 Rezus bolest stvara nekompatibilnost između majčine krvi i krvi njenog nerođenog deteta. Javlja se samo kod Rh negativne trudnice koja nosi Rh pozitivan plod i nastaje isključivo posle izloženosti Rh D negativne osobe Rh D pozitivnim eritrocitima.Nakon što je otkrivena njegova krvna grupa, gospodin Harison je dobrovoljno pristao na seriju testova ne bi li pomogao u razvoju Anti-D vakcine.

 “Osigurali su me na milion dolara, tako da sam znao da će moja supruga Barbara biti zbrinuta. Nisam bio uplašen. Bilo mi je drago da mogu da pomognem.”, rekao je.

 Gospodin Harison je Rh-negativna, a data mu je injekcija Rh-pozitivne krvne grupe. Otkriveno je da njegova plazma može da utiče na novonastalo stanje, pa je nakon toga data stotinama hiljada žena. Injekcija se davala i bebama nakon rodjenja da bi se sprečio razvoj ove bolesti. Jedna od majki kojoj je pomogao je Dzoi Berns, koja radi u Banci krvi Crvenog krsta u Sidneju. Ona je pre intervencije pobacila u četvrtom mesecu zbog Rezus bolesti.

 “Bez njega ne bih mogla da imam zdravu bebu. Zaista ne znam kako da mu zahvalim”, izjavila je u jednom australijskom TV šouu.
Njegova ćerka Trejsi je takođe primila Anti-D injekciju nakon rođenja svog prvog sina. Izjavila je tada da je ponosna na svog oca jer je nastavio da daje krv, čak i nakon smrti njene majke sa kojom je bio 56 godina u braku.

 “Dao sam krv samo nedelju dana nakon što je moja supruga Barbara preminula. Tužno je, ali život ide dalje i mi moramo da nastavimo ono što smo i do sada radili. Ona bi to volela.”, rekao je Harison. Očekuje se da će gospodin Harison donirati krv po 1000. put u septembru ove 2014.godine.
izvor:b92

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala