Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: smeh u tanzaniji
Tanzanija je pre 50 godina bila svedok jednom jedinstvenom i misterioznom događaju – epidemiji smeha koja je trajala više od godinu dana.Ta  epidemija smeha i dan danas je ostala misterija za naučnike gotovo 50 godina!

Čarls Dikens je jednom rekao: “Na svetu ne postoji ništa tako neodoljivo zarazno kao što je smeh”, a sa njim se svi mogu složiti.

Gotovo da ne postoji osoba koja bar jednom nije bila u situaciji da se histerično smeje bez nekog posebnog razloga, što na kraju dovodi do lančane reakcije smeha. Međutim, iako epidemija smeha zvuči kao neki lep, veseo događaj, ona zapravo nije nimalo zabavna i može lako da postane veliki zdravstveni problem.

Najpoznatiji slučaj epidemije smeha dogodio se 30. januara 1962. godine u Tanzaniji. Sve je počelo kao naivno smejanje tri devojčice u školskom internatu u selu Kašaša. Ipak, njihovo cerekanje se vrlo brzo pretvorilo u histeričan smeh koji se poput požara proširio na celu školu.

Kod neke dece smeh je trajao samo par sati, dok je kod druge trajao i do 16 dana. Zbog ovog neobičnog događaja, škola je zatvorena, a sva deca su se vratila u svoja okolna sela.
Međutim, ubrzo nakon zatvaranja škole, epidemija se proširila i na susedna sela. U aprilu i maju se smejalo više od 200 dece. Do juna, epidemija se proširila na druge škole, zarazivši dodatnih 50 učenika.

U julu su se zatvorile još dve škole, a epidemija nije stala sve dok nije zahvatila gotovo 1.000 dece i zatvorila 14 škola – dok su nastavnici i odrasli samo nemo i bespomoćno posmatrali. Epidemija je trajala od šest meseci do godinu ipo dana u pojedinim mestima.

Nauka još uvek ne zna kako tačno dolazi do pretvaranja pozitivnih emocija u smeh, ali osoba ne može da se smeje duže od 20 sekundi, što ovaj fenomen čini još neverovatnijim. Dakle, šta se zapravo dogodilo u Tanganjiki 1962. godine?

Čarls P. Hempelman sa Univerziteta u Idijani smatra da su deca bila pod velikim stresom, a da je epidemija bila nusprodukt, poput pokvarenog ventila za oslobađanje od stresa.

Međutim, to je samo pretpostavka. Naime, niko ne može sa sigurnošću da kaže šta je uzrokovalo epidemiju, a trenutno je jedino medicinsko objašnjenje da je u pitanju bila “masovna histerija”, odnosno “masovna psihogena bolest”.

Izvor:Nacionala Geografija
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala