Najzanimljiviji sajt Balkana

Finska kompanija "Solar Foods" (u prevodu Solarna hrana), planira uskoro na svestko tržište da plasira novu vrstu proteinskog brašna, "Solein" koje je napravljeno od CO2(vazduha), vode i električne, odnosno solarne energije, piše Svetski ekonomski forum...

Tako može da nastane protein koji podseća na pšenično brašno, koje potom može da se koristi kao zamena za poznate tipove brašna.

Izgleda i ima ukus poput pšeničnog brašna, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka brojnih prehrambenih proizvoda

Radi se o visoko proteinskom sastojku, nalik brašnu, koji sadrži 50 odsto belančevina, 5 do 10 posto masti i 20 do 25 posto ugljenih hidrata. 

Kako se proizvodi?
Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljenik. Uzima CO2 iz vazduha, a zatim ga kombinuje s vodom, manjom dozom hranjljivih materija i vitaminima. Pomoću 100 odsto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije Fortum, nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onome pomoću kojeg se, na primer, proizvodi kvasac.

"Solar Foods" tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina "oslobođena poljoprivrednih ograničenja" jer finalni proizvod ne zavisi od obradive zemlje, količine padavina ili povoljnih vremenskih prilika.


Da nije u pitanju nekakvo "prodavanje magle", treba napomenuti da ova kompanija već sarađuje s Evropskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju izvan naše planete.

A sama ideja iza Soleina dolazi od NASA-e, svemirske agencije koja takođe vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uslovi onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.

Osim za prehranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja, piše ESA.

Kompanija Solar Foods planira da 2021. godine plasira Solein na tržište i da proizvodi dva miliona obroka godišnje. Veruje da bi prihodi do 2023. mogli da narastu i do 1,2 milijarde dolara.

Smatra da bi do 2050. mogla nahraniti 9 milijardi ljudi, u sklopu tržišta proteina koje vredi oko 500 milijardi dolara.!

Sam projekt je započeo 2018., a ove godine predviđaju postizanje tri stvari:
1. predstavljanje Soleina
2. pokretanje postupka odobrenja EU koji potvrđuje sigurnost te namirnice
3. objavljivanje planova za izgradnju fabrike koja bi mogla da proizvede 1.000 metričkih tona Soleina, odnosno 500 miliona     obroka godišnje.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1