Najzanimljiviji sajt Balkana
Možda će vas naslov zbuniti i iznenaditi ali ovo gore iz naslova je apsolutno tačno!Amerikanka Henrietta Lacks iz  Baltimora, je preminula 4. oktobra 1951. godine od raka grlića materice u odvojenoj crnačkkoj bolnici tada je imala 31 godinu... Dok je još Henrijeta bila živa .....

 


njen doktor u Džon Hopkins bolnici je uzeo uzorak ćelija sa njenog tumora i bez ičijeg znanja, i poslao kolegi  Džordžu Greju......

Tako je Dr. Džordž Grej  već 20 godina bezuspešno pokušavao da uzgaju ljudsko tkivo iz kultura.Jedom prilikom laboratorijski tehničar je otkrio da Henrijetine ćelije, za razliku od svih ostalih (ćelija kod ljudi), mogu da se umnožavaju i normalno žive van ljudskog tela. Kada je labaratorijski tehničar i doktori otkrili ovu činjenicu bili su zapanjeni i veoma oduševljeni neobičnim saznanjem jer su sada mogli da slobodno vrše eksperimente sa ljudskim ćelijama.

Ono što je specifično kod ćelija Henrijete Laks je da one nikada ne umiru što je jedinstven slučaj,Jednostavno njene ćelije ne umiru kada su van tela.Do kod normalnih ljudi ćelije umiru samo nakon  nekoliko umnožavanja.Tako se ćelije Henrijete  bez problema umnožavaju u laboratorijskim uslovima već 60 godina i naučnici pretpostavljaju da mogu neograničeno dugo da traju.

Henrijetine besmrtne ćelije su poslužile za mnogobrojna naučna istraživanja.Lek za mnoge bolesti je otkriven upravo zahvaljujući njenim ćelijama. Neke od tih bolesti su grip, herpes, leukemija, hemofilija i mnoge druge.Henrijetine ćelije su salte čak i u svemir  kako bi se ispitalo da li ljudsko tkivo može da izdrži nultu gravitaciju.

Naučnici su ćelije Henrijete Laks toliko puta umnožili da bi danas one sve zajedno težile oko 50 miliona tona. Maltene ne postoji naučna laboratorija u svetu koja nije radila sa Henrijetinim ćelijama.

Henrijeta je preminula od trovanja i nikada nije saznala kako su njene ćelije postale bitne za nauku i mnogima omogućile da zarade milione.To je bio prvi biološki materijal koji se kupovao i prodavao.

 Njeni potomci nisu ni znali dugi niz godina da su njene ćelije bile uzete i da su doprinele napretku medicine.Naučnici su sve do 1970. godine skrivali pravo poreko ćelija, i za njih su koristili pseudonim Helen Lejn.

 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala