Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:Dečiji junak iz bajke pinokio
Naučnici su uspeli da dokažu da se naš nos zapravo smanjuje kada lažemo!... Jer dolazi do pada temperature. Na taj način, prepoznali ....

su laganje u oko 80 % slučajeva!


Svi znamo bajku o drvenom dečaku Pinokiju kome nos raste kada laže ,ipak sada se zna da obrnuto je od te bajke od pinokija! Prema novom istraživanju, u stvarnosti se događa nešto sasvim obrnuto - barem kad su 'pravi dečaci' u pitanju.

Naučnici su dokazali da se naš nos zapravo smanjuje kada lažemo jer dolazi do pada temperature. Čak su napravili i svojevrsni detektor laži koji je pratio temperaturu noseva i na temelju temperature prepoznao je laganje s tačnosti od oko 80 odsto

"Test je najpouzdaniji detektor laži na svetu 10 posto je tačniji od poligrafa" barem tako tvrde naučnici sa Univerziteta u Granadi, koji su istraživali tkz. Pinokio efekat.

Kada lažemo, temperatura na vrhu nosa padne i do 1,2 stepena Celzijusa, a istovremeno čelo se zagreje i do 1,5 stepeni. Što je veća razlika u temperaturi između ta dva područja, veća je verovatnoća da čovek laže.!
tremalna kamera nos i laganje
"Ovu pomalo čudnu reakciju potiče mozak, odnosno napor koji je potreban za laganje, ali i anksioznost koja dolazi s laganjem. Ako mislite slagati, morate malo razmisliti, a to vam podiže temperaturu čela" istakao je vođa studije dr. Emilio Gomez Milan i dodao: "Istovremeno se osećate nervozno, a zbog toga vam pada temperatura nosa".

Fenomen čak izaziva i neprimetno suženje nosa, iako je tu razliku nemoguće uočiti ljudskim okom.

Tokom istraživanja, naučnici su zamolili 60 studenata da naprave nekoliko zadataka dok ih se za to vreme snima termalna kamera.
Jedan od zadataka bio je i telefonski poziv u trajanju od tri do četiri minute partneru ili roditelju u kojem su morali izreći poveću laž. Učesnici u ekperimentu u ispitivanju sami su morali izmisliti laž, na primer da su videli slavnu ličnost koja je doživela saobraćajnu nesreću.


Kontrolni skup , koju je takođe snimala termalna kamera, morala je obaviti sličan telefonski poziv i ispričati ono što su u tom trenutku videli na televiziji - video koji je prikazivao delove tela u jezivoj saobraćajnoj nesreći.

"U oba slučaja, ispitanici su osećali nervozu" istakao je dr. Gomez Milan.

Međutim, eksperimentalna grupa ispitanika doživela je takozvani "Pinokio efekt" u nosu, odnosno rezultat mentalnog napora u čelu kojom pratimo laž koju izgovaramo.

Vođa studije je izjavio da su u testiranju identifkovali 80 odsto lažljivaca - što je tačnost veća od bilo kojeg današnjeg detektora laži.

"Ovom metodom uspeli smo povećati nivo tačnosti i smanjiti pojavu lažnih tačnosti, pojave koja se često događa kod modernih poligrafa" izjavio Dr. Gomez.

Osim toga, dr. Gomez Milan je objasnio da će policijski istražitelji jednoga dana moći kombinovati dosad korištene metode sa slikama termalnih kamera i tako lakše prepoznati kriminalce koji lažu.

"U idealnom slučaju, trebalo bi kombinovati dve metode - strateški intervju i termografiju, a takvi bi se sistemi primenjivali u policijskim stanicama, na aerodromima ili izbjegličkim logorima. Na taj način, možemo otkriti ako neko laže, odnosno kakve su stvarne namere ljudi koji pokušavaju preći granicu između dve zemlje" dodao je na kraju Dr. Gomez

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala