Najzanimljiviji sajt Balkanasrednjovekovni (levo) i pravi filmski joda (desno)

Savim je moguće da je sutor čuvenog lika Jode (Yoda) iz filmskog serijala “Zvezdanih ratova”(Star Wars) inspiraciju pronašao u crtežu koji je nastao još u srednjem veku. Na ovom srenjovekovnom crtež prikazuje se stvorenje u ogrtaču sa dugim, šiljatim prstima i zašiljenim ušima....

koje potpuno izgleda isto kao popularni  legendarni fantastični lik Joda iz "Star Wars"-a

“Ovaj prikaz potiče iz srednjevekovnog rukopisa poznatog kao ‘Dekretalije pape grgura IX’, koji je nastao između 1300. i 1340. godine u Francuskoj. Voleo bih da kažem da je zaista u pitanju predstava čuvenog filmskog lika, ali u pitanju je zapravo ilustracija biblijske priče o Samsonu. Svakako se može reći da je umetnik imao bujnu maštu!”, izjavio je Džulijan Harison, kustor Britanske biblioteke. 

Doktor Harison je dodao da je u pitanju neobičan ukrasni dodatak strani, na kojoj su predstavljena i bića koja su pola ljudi-pola zivotinje. 

Prema biblijskom iskazu, Bog je Samsonu podario natprirodnu snagu kako bi uspeo da se izbori protiv neprijatelja i izvede junačke podvige poput ubijanja lava, savladavanja cele vojske Filistejaca pomoću vilične kosti magarca i uništavanja paganskog hrama. 


"originalni Yoda" iz srednjovekovnog rukopisa

Ali, Samson je imao dve slabosti – svoju kosu, bez koje bi postao slab i nemoćan, i sklonost ka nepouzdanim ženama. Ove slabosti pokazale su se kao fatalne u priči o Samsonu i Dalili. 

Ipak, nije jasno koji lik bi u priči trebalo da predstavlja ‘Joda’.

Niko ne kaže da je ovaj lik uticao na stvaranje filmskog lika, ali ako je verovati “Star Wars” predanjima, Joda je imao 900 godina kada je film sniman kasnih sedamdesetih. Da je zaista prikazan u rukopisu, značilo bi da je Joda tada bio star 260 godina.
izvor:b92
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1