Najzanimljiviji sajt Balkanakalifornisjka vaska caronka
Po studiji naučnika sa Koledža "Pomona“ u Kaliforniji,SAD, vaška za sekundu je u stanju da pređe razdaljinu 322 puta dužu od svoje dužine svoga tela koja je tri milimetra. To znači da vaška dostiže brzinu od 2.100 kilometara na sat.!....


Kalifornijska vaška, koja nosi ime "Paratarsotomus macropalpis" je veličine je zrna susama. "Ako se uzme u obzir brzina i veličina životinje, onda je ta vaška najbrža životinja na svetu" izjavili su zoolozi.

Tako gepard koji obično važi za najbržeg živog stvora, ne može ni da se takmiči s ovom gnjidom: on u sekundi može da pređe razdaljinu 16 puta veću od svoje veličine, odnosno dostiže brzinu od svega 150 kilometara na čas.

Prethodna najbrža poznata životinja na planeti bila je gotovo dvostruko sporija od vaške – australijska tigar-buba kreće se „svega“ 171 dužinu svoga tela u sekundi.

Zbog sićušnih proporcija vaške i neverovatne brzine koju postiže, tim stručnjaka nije mogao da koristi tradicionalne načine merenja brzine. "Ustvari mi je nismo mogli juriti, jer se kreće prebrzo za tako nešto rekao je Džonatan Rajt, vođa studije. "Zbog toga smo je snimili kako trči po betonskom putu."

Nakon toga su, na osnovu snimka, proračunali da brzina vaške prevazilazi njihova očekivanja, a uvideli su i da neobjašnjivo brzo može da menja pravac kretanja.

Najzanimljivije je što kada bi čovek mogao da u sekundi pređe razdaljinu dugačku koliko iznosi 322 njegove visine, kao što vaška može, a u slučaju da se radi o prosečno visokom čoveku od 180 centimetara, u jednoj sekundi bi prevaljivao 579 metara!
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala