Najzanimljiviji sajt Balkana

papir koji ne gori

Kineski naučnici sa Instituta keramike u Šangaju izumeli su papir otporan na vatru i tečnost, prenose strani mediji!...Oni su strukturi hartije dodali specijalnu vrstu kalcijuma, izolovanog iz životinjske masti i zubne gleđi, a taj element su nazvali "hidroksiapatit".


Nova vrsta papira, na kojoj su radili od 2008. godine, otporna je na vatru i do 200 stepeni Celzijusa, ali i na različite vrste tečnosti poput kafe soka vode itd.

Vođa istraživačkog tima Zhu Yingjie kazao je da je i ranije postojao papir koji je bio otporan ili na tekućinu ili na vatru, ali da je novi kineski papir prvi koji je otporan na oba ova gore navedena faktora , prenosi Anadolija.

"Ova nova vrsta papira biće pogodna i za važne dokumente, koji će se lako moći vekovima čuvati i bez specijalno opremljenih arhivskih prostorija. Ovaj će papir koji je otporna nava vatru i tečnost okončati eru kada su poplave i požari uništavali važnu istorijsku građu”, izjavio je medijima Zhu.

Naučnici su na ovom projektu "papiru otpornom na vatru i tečnost" radili od 2008. godine, a na tržištu će se naći u iduća tri meseca.

Njegova cena biće tek nešto viša od cene standardnog papira A4 formata.

Pogledajte video:
 Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1