Najzanimljiviji sajt Balkana

la rinconada grad na najvišoj nadmorkoj visini
Visoko u peruanskim Andama, nalazi se stari rudarski kamp zlata koji je tokom godina dobio status grada. Danas u planinskom gradu La Rinconada na 5 kilometara nadmorske visine živi preko 30.000 ljudi....Sa visinom od 5.100 metara , na kojoj se grad La Rinconada nalazi postao je grad/naseje koji se nalazi na najvišoj (nadmorskoj) visini na svetu tj. najviši grad na svetu!

Na  5.100 metara nadmorske visine, vremenske prilike u ovom gradu su slične kao na zapadnoj obali Grenlanda, iako se nalazi na samo 14 stepeni od ekvatora.!

U najvišem gradu na svetu La Rinconada leta su mokra a zime suve,dani hladni a noći su izuzetno hladne Prosečna godišnja temperatura u La Rinconadi iznosi samo 1,2 stepena Celzijusa

U stvarnosti La Rinconada više od naselje nego grada. Ovo mesto nema puteva, bez vodovoda je kao i sistem za odlaganje otpadnih voda. 

Kuće su izrađene od lima bez izolacije. Svi ljudi rade u rudnicima, a žene prodaju robu, zlato za zlato u odbačenim ruraskim stenama ili zarađuju od prostitucije.
la rinconada
Rudari ručno izvlače zlato pomoću žive druge najbogatije stvari koje se nalazi ovde, nakon zlata La Rinconada grad, mora biti najsiromašniji i najzagađeniji grad na svetu je je okolina grada isuzetno zagađena rudarstvom

Za razliku od drugih rudarskih gradova, La Rinconada nije u vlasništvu ni jedne firme. Naprotiv, gotovo celo rudarsko kopanje koje se radi ovde je neformalno - ilegalno. Nema administracije i nema zakona. Ništa ne ide u razvoj grada , većina zlata koja dolazi iz "utrobe" planine ide direktno na crno tržište.la rinconada
Još jedna neobičnost i znaimljivost vezana za ovaj grad je taj da rudarska frima, "Corporación Ananea", ne plaća svoje radnike Umesto toga, deluju pod arhaičnim radnim sistemom zvanim "cachoreo".

Pod tim sistemom zaposleni rade trideset dana bez plate, a trideset i prvog im je dozvoljeno uzeti onoliko ruda koliko mogu nositi na svojim umornim ramenima.

Tako da nema da znate koliko zlata može sadržavati stena koju vi uzmete, ponekad se desi i da stena sadrži veom malo zlata.U prkos bizarnom sistemu plaćanja radnika od 2001. do 2009. godine stanovništvo La Rinconade više je nego udvostručilo.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1