Najzanimljiviji sajt Balkanamigingo ostrvo najnaseljenije

Migingo je malo ostrvo koje se nalazi u sredini jezera Viktorija u Keniji.Ovo ostrvo se razlikuje od ostalih ostrva u svetu po tome što na njemu živi ogorman broj ljudi i po tome ovo ostrvo je najgušće naseljeno ostrvo na svetu!...Migingo ostrvo proteže se na manje od 4.000 kvadrata, a dom je za više od hiljadu ljudi.

Iako se Migingo tehnički nalazi na teritoriji Kenije, ova zemlja zbog njega je bila u sukobu s Ugandom koja je tvrdila da ribari pecaju u njenim vodama, samo 500 metara od ostrva.

Poznat i kao "najmanji afrički rat", sukob između ove dve zemlje doživeo je vrhunac 2008. godine, kada je Uganda na Migingo poslala vojsku s ciljem da evakuiše kenijske ribare i preuzme kontrolu nad ostrvom.

Tenzije su bile prisutne i godinama nakon toga, ali je 2016. konačno sklopljen dogovor.

Obje zemlje oporezivaće ribare koji pecaju u tim vodama i udruženim snagama se boriti protiv gusara.

Prema poslednjem zvaničnom popisu iz 2009. godine, populacija na ostrvu je bila 131, ali druge relevantne informacije govore da je tamo 2015. živjelo oko 1.000 ljudi.

Zanimljivo je da se poret ostrva Migingo nalazi još veći, nenaseljen otok, koji se zove Usingo.

Legenda kaže da je to mjesto demona, tako da se ribari plaše da kroče na to ostrvo, a kamoli da tamo žive sa svojim porodicama.

Iako je lokalno stanovništvo sa otoka Migingo negiralo te glasine, oni imaju vrlo praktičan razlog za ostanak na njihovim prenatrpanom ostrvu.

 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala