Najzanimljiviji sajt Balkanabudućnost građevinarstva cigle od gljiva
Da li će u budućnosti naše kuće,stanovi biti građeni od gljiva-cigala? Istraživači gljiva (mikolozi) upustili su se u vode "građevinarstva", razvijajući tehniku pravljenja cigala od gljiva.....

Philip Ross, mikolog s posebnim interesovanjem za to područje, otkrio je način da se napravi sasvim organska građevna cigla korištenjem onog dela gljive koji se širi u tlu tražeći nutrijante. Kada se osuši, uzgaja se i oblikuje po želji.

Osim iskoristivosti u građevinarstvu, gljive od cigala mogu biti korisne u industriji plastike kao ekološki prihvatljiviji materijal, pa bi se smanjila potreba za plastikom, koja potječe od nafte.
cigle od gljiva građevina
Bioinženjering prirodnih resursa u svrhu stvaranja 'zelenih' ekoloških građevina sve je popularniji trend, a pojavljuju se i druge arhitektonske konstrukcije s gljivama kao glavnom komponentom.


Struktura visoka 12 metara postavljena u dvorištu MoMa PS1 (Muzej savremene umetnosti) završena 2014.godine, a sačinjena je od 10.000 cigala od gljiva i stabljika kukuruza.
gljive od cigala građevina ispred muzeja
Kompanija pod nazivom Evocative od gljiva je čak izradila ukrase za božićnog drveta. Takve gljive su stavljene u uzgajivačke jedinice, a potrebno je samo nekoliko dana da narastu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala