Najzanimljiviji sajt Balkana

Ostrvo Ilja Keimada
Ostvo Ilja Keimada
, 32 kilometra udaljeno od obale Sao Paula u Brazilu je najotorvnije ostrvo nas svetu I na njemu  živi oko 4.000 primeraka najsmrtonosnijih zmija na svetu.!...


Zlatne zmije (Bothrops insularis) hvataju ptice u letu i ubijaju ih otrovom koji je toliko jak da može da sprži ljudsko meso. Zbog velike opasnosti, brazilske vlasti su zabranile obilazak ostrva, koje su nepromišljeni avanturisti, željni uzbuđenja, često pohodili.Ilha da Queimada (Ilja Keimada), poznato kao “Ostrvo zmija”, zauzima površinu od 430 kvadratnih metara i jedino je mesto na svetu za koje je poznato da na njemu živi vrsta Bothrops insularis. Prava sreća, budući da ovaj gmizavac važi za najotrovniju zmiju na svetu.Inače,otrov zlatnih zmija je čak pet puta jači od otrova drugih zmija i može da sprži ljudsko meso.
Zlatna zmija (Bothrops insularis)
Danas na ostrvo ima pristup samo nekolicina naučnika koji proučavaju zmije, a lovokradice dolaze da hvataju otrovnice, čija cena na crnom tržištu dostiže 30.000 dolara.Kako je ova zmija, koja se ne razlikuje previše od svojih srodnika na kopnu, posala toliko smrtonosna?

Preovladava teorija da je nivo mora pre 11.000 godina porastao i da se tada ostrvo odvojilo od kontinentalnog dela Brazila. Izvori hrane na ostrvu svedeni su na minimum, pa su se zmije hranile pticama selicama.

Ali, kako zmijski otrov deluje sa izvesnim zakašnjenjem, ponekad od po nekoliko dana, ptice bi, kada bi počeo da deluje, već bile daleko od ostrva. Naučnici veruju da je to razlog što je Bothrops insularis počela da luči otrov koji je bio toliko jak da je ubijao gotovo u trenutku.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1