Najzanimljiviji sajt Balkana

najstariji predmeti
U nastavku ovog teksta saznaćete koj su to najstariji predmeti koje je čovek napravio to jeste izradio. Naravno, postoji  još mnogo starih premeta.... koje je čovek izradio ipak, mi vam ovom prilikom predstavljamo 12 predmeta najstarijih na svetu:

Da ne bi mnogo dužili saznajmo koji su to najstariji predmeti koje je čovek napravio:

1. Najstariji zvučni zapis
fonoautograf najstariji zvučni zapis
Mnogi ljudi veruju da je Tomas Edison izmislio snimanje zvuka, ali izgleda da je francuski pronalazač Eduar-Leon Skot napravio proboj nekoliko godina ranije. Skot je patentirao svoj fonoautograf 1857. Veruje se da je i sam Skot pevao deo francuske narodne pesme "Au Clair de la Lune" u svoju mašinu 1860. godine, stvarajući prvi poznati muzički zapis. Istoričari do 2007. nisu otkrili Skotov fonoautograf i snimke. Međutim pošto ovaj uređaj nije mogao da reprodukuje zvuk, američki istoričari zvuka su 2008. godine pomoću optičkog skeniranja i kompjuterske obrade konvertovali zvučne talase fonoautografa u digitalni audio format i izneli na svetlost dana prvi zvučni zapis.

2. Najstarija fotografija
najstarija fotografija
"Pogled s prozora u Le Grasu" je prva uspešna trajna fotografija, a koju je godine 1826. izradio Nisefor Nips u francuskom mestu Sen Lup de Varen. Fotografija sadrži prizor krova i okoline imanja fotografa.

3. Najstariji univerzitet
najstariji univerzitet Al karaujin
Univerzitet Al Karaujin je najstariji univerzitet na svetu koji je još uvek u funkciji. Otvoren je 859. godine u Maroku.. Zanimljivo je da ga je osnovala žena Fatima al-Fihri, kao džamiju, ali je ubrzo njegova funkcija proširena pa je pretvoren u univerzitet.

4. Najstariji restoran
najstariji restoran stifskeler
Restoran Stifskeler se nalazi u Salcburgu, a napravljen je još 803. godine u opatiji Sveti Petar. U njemu su jele i pile brojne poznate ličnosti.

5. Najstariji novac
najstariji novac
U Lidijskom kraljevstvu, koje se nalazilo na teritoriji današnje Turske, novac je korišćen još pre 2.500 godina. Najstariji nađeni novčići su napravljeni od legure zlata i srebra, a nastali su negde između 750-560. godine pre nove ere.

6. Najstariji most
najstariji most
Mikenski most u Kazarmi i  dan danas koriste Grci i on je još uvek u upotrebi! Napravljen je pre više od 3.000 godina.

7. Najstariji religijski tekst
najstariji religijski tekst
Egipatska Knjiga mrtvih je skup uputstava preminulom kako bi stigao u onaj svet. Najstariji primerci ovih zapisa su stariji više od 4.600 godina.

8. Najstariji sačuvani globus
najstariji globus
Veruje se da je globus kojeg je napravio Nemac Martin Behaim u Nirbergu davne 1474.godine najstariji 3D prikaz Zemlje sačuvan do današnjeg dana. Međutim, kako je samo godinu dana kasnije Kolumbo otputovao do Novog sveta, ubrzo se ispostavilo da je globus neprecizan.

9. Najstarija mumija
najstarija mumija
Narod Činčoro koji je živeo na teritoriji današnjeg Čilea mumificirao je ljudska tela, bez obzira na njihov društveni status. Najstarije mumije nađene su u pustinji Atakama, a stare su oko 7.000 godina.

10. Najstarija obuća
najstarija obuca
Par sandala nađen u Fort Roku u Oregonu star je više od 9.000 godina. Napravljene su od biljke američke komoljike.

11. Najstariji nakit
najstariji nakit
U pećini Krapina u Hrvatskoj je nađen najstariji pozanti komad nakita. U pitanju je ogrlica ili narukvica napravljena od orlovih kandži. Star je više od 130.000 godina.

12. Najstariji muzički instrument
najstariji muzički instrument
Ova frula od mamutove kosti je najstariji nađeni muzički instrument. Nađen je u pećini u Nemačkoj, a star više od 40.000 godina.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1