Najzanimljiviji sajt Balkana

najveći 3D štampani brodCentar za napredne konstrukcije i kompozitne materijale Univerziteta u Mejnu ušao je u Ginisovu knjigu svetskih rekorda, i to u čak tri kategorije među njima je štampanje najvećeg 3D štampanog broda!....

Ta institucija je postala i upisana je u Ginisov knjigu rekorda  zbog najvećeg 3D štampača na svetu, koji radi sa polimerom, zatim najvećeg čvrstog 3D objekta odštampanog do sada, kao i zbog najvećeg broda ikada izrađenog 3D printerom.


Ogromni štampač je u stanju da štampa objekte dužine do 30,5, širine do 6,7 i visine do 3,1 metara. Sve to obavlja impresivnom brzinom od 250 kilograma čvrstog objekta po satu rada.


U slučaju broda sa koji je štampan 3D štampom, ogromni štampač je uzeo kombinaciju ugljenih vlakana i plastike i odštampao brod zasvega 3 dana !.3D najveći štampani bord na svetu dugačak je 7.2 metra  a težak oko 2.267 kilograma

Barka, koja je dobila ime 3Dirigo, testirana je u specijalnom bazenu laboratorije opremljene tehnologijom za stvaranje vetra i veštačkih talasa, i sa uspehom je položila testove.

Ideja Univerziteta, koja stoji iza nastanka 3Diriga, je razvoj i unapređenje tehnologije štampanja velikih objekata, koju bi mogli da koriste proizvođači manjih brodova, jahti i čamaca.

"To nikada u svetu nije urađeno", izjavio je Habib Dagher, osnivač izvršnog direktora centra za kompozite. "Svrha ovoga je da se vidi šta je moguće."

Štampač će biti u funkciji za mesec dana,dodao je Dagher. Istraživanje za komercijalnu upotrebu štampača počeće ubrzo nakon toga.

Maine Technology Institute osigurao je sredstva za graditelje brodova u državi kako bi mogli raditi sa centrom kompozita za eksperimentiranje sa izgradnjom brodica pomoću 3D štampača. Upotreba 3D najvećeg štampača na svetu može se proširiti i na mnoge druge industrije.

Očekuje se da će predstavnici građevinske industrije i američke vojske takođe raditi sa centrom kompozita na drugim aplikacijama.

U sklopu procesa testiranja, Dagher i njegov tim koristili su štampač za izradu prototipa kalupa koji se može koristiti za izgradnju nosača mostova i komandnog centra sličnog onome što koristi vojska.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1