Najzanimljiviji sajt Balkana

U Bincu, na nemačkom ostrvu Rigen, napravljen je najveći dvorac od peska na svetu, za ovaj posao bilo je potrebno 12 vajara i 8 tehničara!...

Projekat je rađen pod vođstvom Skulpture Projects Gmb, Thomasa van den Dungena, na festivalu skulptura od pijeska u Binzu na ostrvu Rugen, Njemačka.

Ovom timu koji je izgradio ovu najveći peskoviti dvorac na svetu trebalo oko 3,5 nedelje rada 8 uz sati dnevno. Peščani dvorac je izgrađen samo sa  peskom i vodom - bez aditiva i neke unutrašnje potporne strukture.!


najveći dvorac od peska
Prečnik kružne osnove bio je približno 26 metara dok je uz pomoću lasera i GPS-a izmerena je visina od 17,66 metara. Time je dvorac iz Binca smenio aktuelnog rekordera iz Duizburga, dvorac visok 16,68 metara.

Za dvorac iz bajke upotrebljeno je 11.000 tona peska. Prošle srede doputovao je žiri iz Engleske, koji je izmerio kulu.
 Thomas van den Dungen
Posetioci će moći da je vide do trećeg novembra, kada će biti srušena. Očekuje se da će grad posetiti 200.000 turista.

Ostrvo Rigen je dugo čekalo da obori rekord. Godine 2017. kula od peska srušila se tri dana pre nego što je bila završena, a 2018. planove su im poremetili galebovi, koji su napravili gnezdo u ruševini peščanog zamka od prethodne godine.

Za nešto više slika pogledajte ovde
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1