Najzanimljiviji sajt Balkana

mars povrsina

NASA predviđa i priprema plan za buduću ljudsku kolonizaciju Marsa razvijanjem ogromnog magnetskog štita koji bi orbitirao oko crvene planete Mars ,....

štiteći je i omogućavajući formiranje nove atmosfere.

Štit će delovati kao magnetosfera, štiteći Mars od pustošenja solarnih vetrova i krhotina, sa krajnjim ciljem da se omogući prisustvo vode na površini planete, navode naučnici.


Ukoliko bude realizovan, taj predlog bio bi svrsishodniji od onoga koji je naveo Ilon Mask za nuklearno bombardovanje ledenog pokrivača Marsa.

Direktor Odeljenja za planetarnu nauku NASA Džim Grin navodi da bi postavljanje magnetnog štita između Marsa i Sunca dozvolilo da se formira magnetosfera, koja bi bila prethodnica potpuno razvijene atmosfere.

​"Ta situacija eliminiše mnoge procese erozije solarnih vetrova koji se pojavljuju u jonosferi i gornjoj atmosferi planete i dozvoljavaju da pritisak i temperatura atmosfere Marsa tokom vremena rastu", objašnjava Grin.

​On ukazuje na slične sisteme u orbiti oko Zemlje i štite astronauta od zračenja Sunca.

Ukoliko bi takav magnetni štit za Mars bio razvijen, planeta bi mogla da regeneriše atmosferski pritisak do polovine Zemljinog pritiska u roku od nekoliko godina.

"Ovo nije 'teraformiranje' kojim se veštački mijenja klima, već puštamo prirodu da to učini i to radimo na osnovu poznavanja savremene fizike", ukazuje Grin, a prenose naučni portali.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1