Najzanimljiviji sajt Balkana


fosili prvih živih organizama FOTO:A. El Albani / IC2MP / CNRS - Université de Poitiers
Naučnici su u kamenolomu u Gabonu otkrili revolucionarne dokaze o razvoju života na Zemlji prvobitnih živih organizama da se sami pomeraju....

Kako navodi novinska agencija Rojters, naučnici su pronašli odlično očuvane fosile u crnom škriljcu starom 2,1 milijardu godina.


Cevaste strukture, dužine do 7,7 inča (170 mm), prvobitno su napravljene od organske materije, možda delića sluzi koje su ostavili organizmi koji su se kretali kroz retko blato. Istraživači su rekli da su te strukture nastale višestaničnim organizmom ili agregacijom jednoćelijskih organizama
fosili prvih živih organizama FOTO:A. El Albani / IC2MP / CNRS - Université de Poitiers
Fosili datiraju iz perioda kada je život počeo da evoluira u složenije oblike.
fosili prvih živih organizama video prikaz
"Život za vreme takozvane paleoproterozojske ere, pre 2,5 do 1,6 milijardi godina, nije bio samo bakterijski, nego su se složeniji organizmi pojavili u jednom trenutku, verovatno samo u nekim fazama i pod određenim okolišnim okolnostima", rekao je paleobiogeohemičar i sedimentolog Abderrazak El Albani sa Univerziteta Poitiers u Francuskoj.


Za poređenje, prvi kičmenjaci su se pojavili pre otprilike 525 miliona godina, dinosaurusi pre otprilike 230 miliona godina a Homo sapiens pre oko 300.000 godina.

Život se pojavio u okeanima na Zemlji pre oko četiri milijarde godina, ali najraniji oblici života nisu bili sposobni da se samostalno kreću.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1