Najzanimljiviji sajt Balkana

nlo planeta buducnost

Naučnici sa Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku kažu da bi brzi radio impulsi, zvani FRB, mogli biti "curenje" sa vanzemaljskih predajnika veličine planete, koji se napajaju međuzvezdanim sondama u udaljenim galaksijama....Nova studija je pronašla da bi brzi radio implusi – neki od najmisterioznijih signala koje su astronomi presreli – mogli zapravo biti rezultat vanzemaljskih svemirskih sondi dvostruko većih od Zemlje.


Nova studija tvrdi da bi zagonetni signali koji dolaze sa udaljenih galaksija u svemiru, mogli biti dokaz naprednih sondi koje su udaljene nekoliko milijardi svetlosnih godina od Zemlje i koje su izgradile napredne vanzemaljske civilizacije.

"Brzi radio impulsi su izuzetno svetli s obzirom na njihovo kratko trajanje i poreklo sa velike udaljenosti, i nismo sa sigurnošću identifikovali mogući prirodni izvor", rekao je teoretičar Avi Loeb sa Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku. "Veštačko poreklo je vredno razmatranja i provere."

U novoj studiji stručnjaci su utvrdili da je "curenje" sa predajnika moglo dovesti do izuzetno kratkih bljeskova koji su naučnici na Zemlji uhvatili, jer se vanzemaljske sonde, njihova domaća planeta, njihovo Sunce i galaksija pomeraju u skladu sa našom planetom.

Iako se ova nova studija zasniva na spekulaciji, eksperti sa Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku kažu da je ovo objašnjenje u domenu mogućnosti i isključivo se zasniva na zakonima fizike.

Iako je takva tehnologija daleko više od onoga što čovečanstvo može da napravi, napredne vanzemaljske civilizacije na drugim mestima u univerzumu su možda već razvile tako naprednu tehnologiju.

Zagonetni brzi radio impulsi, zvani FRB, su prvi put presretnuti radio teleskopima 2007-me, a veruje se da potiču sa udaljenih galaksija u svemiru.

Naučnici još uvek nisu odredili njihovo tačno poreklo, što izuzetno otežava utvrđivanje toga šta ih uzrokuje, ali su vanzemaljci jedna od opcija.

Nova studija, objavljenja u "Astrophisical Journal Letters", ispituje izvodljivost izgradnje radio predajnika dovoljno snažnog da se može posmatrati sa Zemlje.

U stvari, naučnici su zaključili da predajnici na solarni pogon mogu stvoriti dovoljno energije da se može posmatrati od strane drugih koji se nalaze daleko.

Osim toga, stručnjaci ukazuju da bi sistem za hlađenje na bazi vode omogućio da tako veliki uređaj izdrži ekstremne temperature.

Ali, zašto je izgradnja takvog instrumenta uopšte i zainteresovala stručnjake? Oni tvrde da je najprihvatljivije korišćenje takve energije za međuzvezdanu vožnju. Količina uključene energije bi bila dovoljna da izdrži nosivost od milion tona, ili što je oko 20 najvećih brodova za krstarenje na Zemlji.

"To je dovoljno veliko da prenosi žive putnike širom međuzvezdanih ili čak intergalaktičkih rastojanja", dodao je Lingam u članku objavljenom na internet stranici Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku.

Upitan da li zaista veruje da su bilo koji brzi radio impulsi nastali zbog vanzemaljaca, on je odgovorio:

"Nauka nije pitanje verovanja, nego stvar dokaza. Odlučivanje o tome šta je verovatno, unapred ograničava mogućnosti. Tu vredi izneti ideje i dopustiti da podaci sude."


izvor:Webtribune.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1