Najzanimljiviji sajt Balkana

najstarije  drvo u Evropi Italija
Visoko u planinama Nacionalnog parka Pollino, južno od Napulja u Italiji, tim naučnika biologa pronašao je službeno najstarije drvo u Evropi.....

Drvo pronađeno u južnom delu Italije staro je 1.230 godina. Istraživači su najstarije drvo-drevni bor u evropi nazvali "Italus" piše Nacionala Geografija

Iznenađenje predstavlja to što bor još živi, a istraživanja objavljena prošle nedelje u časopisu Ekologija pokazuju da je ovo drvo raslo u poslednjih nekoliko decenija.

Otkriće pokazuje da pojedina stabla mogu vekovima da žive čak i u uslovima ekstremnih klimatskih promena. Ovaj drevni bor rastao je i tokom hladnog srednjeg veka i nastavio i na mnogo toplijim temperaturama, uključujući i sušne periode.

Maksim Kajure iz Švajcarskog saveznog instituta za istraživanje šuma rekla je da će analiziranje rasta stabla kroz promenu klimatskih uslova pomoći naučnicima da bolje razumeju kako šume mogu da odgovore na moderne klimatske promene

"Proučavanjem viševekovnih stabala moći ćemo bolje da predvidimo budući uticaj klimatskih promena na ekosisteme šuma", rekla je Maksim Kajure.

Nije bilo lakoda se ustanovi starost stabla i naučnici nisu mogli da se oslone na uobičajeno brojanje godova, jer je nedostajao središnji deo stabla koji je sadržao najstariji prsten.

Sada je i službeno drevni bor "Italus" najstarije drvo u Europi, jer je oduizeo "titulu" 1.075 godina starom boru koji se nalazi u severnoj Grčkoj koji je prethodno idržai tu "titulu"
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala