Najzanimljiviji sajt BalkanaBrdo marijus na Mesecu
Istraživači iz SAD-a su možda pronašli savršeno mesto za izgradnju baze na Mesecu! Kako se navodi u saopštenju sa Univerziteta Purdju iz Indijane, .,.. veliki, otvoreni kanali lave otkriveni na Zemljinom satelitu mogu poslužiti kao zaštita astronautima od opasnih uslova.!

“Kanali lave se prirodno formiraju kad tok lave napravi čvrstu koru koja se zgusne i oformi pokrov iznad tekuće lave. Jednom kad lava prestane da teče tunel se ponekad isuši, stvarajući šupljine”, objasnili su naučnici.

Astronauti su do sada uspevali da ostanu na Mesecu maksimum tri dana, zbog nedostatka atmosfere. Svemirska odela ne mogu zaštititi ljude od promenljivih ekstremnih temperatura, zračenja i udara meteorita.

Kanali lave o kojima je reč nalaze se na brdu Marijus, najvećem polju sa vulkanskom domom (kupoli) na Mesecu, ističe NASA. Čak i ako se baza ne napravi u kanalu, naučnici smatraju da će njihovo proučavanje biti korisno.


"Važno je znati gde su i koliko su veliki lunarni kanali, ako mislimo da ikad napravimo bazu na Mesecu" izjavio je Džuniči Harujama, istraživač japanske svemirske agencije JAXA, dodajući da ćemo možda otkriti i nove podatke o našem satelitu.

JAXA je otkrila kanale lave analizirajuće radarske podatke sa letelice SELENE. Kako ova letelica nije dizajnirana da detektuje te kanale, nije mogla ni dati preciznije podatke o području u kome ih je otkrila

Istraživači smatraju da je kanal dug nekoliko kilometara i visok bar 1 km. Jedan model prikazuje kanal dovoljno velik da u njega stane čitav grad Filadelfija.

Brdo Marijus bi uskoro moglo postati važna lokacija na koju se treba fokusirati. Američki potpredsednik Majk Pens rekao je da će administracija predsednika Donalda Trampa "pogurati" istraživanja na Mesecu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala