Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: vanzemaljski brod zvezda
Vanzemaljske civilizacije možda koriste moć zarobljenih zvezda kako bi ostali živi u rastućem univerzumu, tako nešto tvrdi naučnik, Den Huper...

Ovaj naučnik u američkoj Nacionalnoj laboratoriji Fermi, sugerisao je da bi vanzemaljci mogli čuvati i skupljati zvezde putem tehnologije poznate kao Dajsonove sfere.

Dajsonove sfere su hipotetičke strukture koje mogu da zarobe zvezdu i skupljaju njene ogromne zalihe energije.

U istraživačkom radu pre objavljivanja, dr Huper iznosi teoriju da vanzemaljske vrste koriste Dajsonove sfere kako bi ostali ispred širećeg svemira.

Dr Huper je napisao:"Prisustvo tamne materije u našem univerzumu uzrokuje da se svemir ubrzano širi."

"Kao rezultat toga, tokom narednih otprilike 100 milijardi godina, sve zvezde koje se nalaze van Lokalne grupe će pasti van kosmičkog horizonta i ne samo da će ih biti nemoguće posmatrati, već će biti i potpuno nedostupne, i time ograničiti koliko će se energije jednog dana moći izvući iz njih."

"Ovde smatramo da je verovatan odgovor veoma napredne civilizacije na ovu situaciju"

"Konkretno, mi tvrdimo da bi u cilju maksimalnog povećanja pristupa upotrebljivoj energiji, dovoljno napredna civilizacija izabrala da se brzo proširi napolje, izgradi Dajsonove sfere ili slične strukture oko zvezda, i upotrebi energiju koja se koristi za ubrzanje ovih zvezda sa približnog horizonta i ka centru civilizacije."

Prema ovom hipotetičkom scenariju, tehnološki napredne vanzemaljske vrste bi mogle da ciljaju zvezde manje od onih koje su u našem solarnom sistemu kako bi iskoristili njihovu neverovatnu moć.

Istraživanje o prisustvu tamne materije u univerzumu sugeriše da se svemir brzo širi i da rastojanje između planeta i zvezda raste.


Takozvana Hablova konstanta, prvobitno predstavljena od strane astronoma Edvina Habla 1992. godine, tvrdi da univerzum raste brzinom od 68 km/s.

Širenje se shvata kao posledica Velikog praska kada je univerzum počeo da se širi. Novije procene o brzini širenja ukazuju na broj u rasponu od oko 71,9 km/s, ali različita merenja izgleda da daju različite rezultate.

Šeri Sulu, iz Instituta Maks Plank, rekla je: “Brizina širenja univerzuma sada počinje da se meri na različite načine sa tako velikom preciznošću da stvarna odstupanja mogu ukazati na novu fiziku koja je izvan našeg trenutnog znanja o univerzumu.“

Dr Huper tvrdi da će u roku od oko 100 milijardi godina od danas, sve materije koje nisu gravitaciono vezane za galaksiju Mlečni put, “lagano otići“ u prazninu.

Zvezde vezane Dajsonovom sferom bi mogle zaobići ovaj problem stvaranjem gravitacionih bazena oko kojih bi se civilizacije mogle okupiti.

Naučnici su napisali:
"S ozbirom na neizbežnost narušavanja horizonta, svaka dovoljno napredna civilizacija koja je odlučna da maksimalno poveća svoju sposobnost korišćenja energije će se proširiti univerzumom, pokušavajući da osiguraju što više zvezda pre nego što one postanu trajno nedostupne."

"U tu svrhu, oni bi mogli izgraditi Dajsonove sfere ili druge takve strukture oko zvezda sa kojima se susreću, i iskoristiti energiju koja se prikuplja kako bi te zvezde pokrenuli ka centru civilizacije, gde će postati gravitaciono vezane i time zaštićene od budućeg širenja svemira."

Izvor:Webtribune.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1