Najzanimljiviji sajt Balkana
Američki istraživači iz Novog Meksika pre neki dan su izneli u javnost da su uspeli stvoriti zombi ćelije - gotovo savršene replike ćelija sisara,koje vrše mnoge od funkcija živih ćelija,ali zapravo nisu žive odnosno svtorili su "Zombi ćelije".....

Ali umesto da progone i jedu ljude, što zombiji iz filmova najčešće rade, mikroskopski zombiji rade u našu korist - i već nalaze širok niz primena, od senzora do katalizatora u pogonskim baterijama.

 Ako se pitate kako, treba se samo setiti činjenice da ćelija predstavlja sledeći moguć korak u nanotehnologiji, u kojoj naučnici mašine više ne grade od veklih komada metala, već od pojedinačnih atoma i molekula. "Izgradnja struktura nanometarskih dimenzija predstavlja vrlo veliki izazov za naučnike", piše tim povoodom dr Brajan Ker, stučnjak u oblasti nauke o materijalima iz Nacionalne laboratorije Sandija u Albukerkiju.

"U stanju smo da napravimo čestice i nizove, ali proizvoljnu 3D strukturu još nismo uspeli da načinimo. Uz pomoć ove tehnike (tj. zombi ćelija), te strukture ni ne moramo da gradimo - priroda to čini umesto nas"Tehnika o kojoj je reč podrazumeva taloženje silikata - materije od koje je načinjen pesak - na majušnim strukturama unutar živih ćelija. Nakon toga, ćelije se zagrevaju kako bi proteini od kojih se sastoje sagoreli, a za njima ostaju neživi, ali strukturno slični zombiji.

Zombijima koji teturaju kroz holivudske filmove ove minijaturni zombiji slični su i po tome što ih se nije lako otarasitiPrema rečim dr Džefrija Brinkera, još jednog člana istraživačkog tima i profesora na Univezritetu Nju Meksika, zombi ćelije postoje u “čvrstom,trodimenzionalnom,stabilnom obliku,koji se neće deformisati čak ni prilikom zagrevanja na preko 500 C.Postojanost ovih delikatnih struktura je prosto zapanjujuća”.

Rezultati istraživanja o kojima je reč objavljeni su u naučnom časopisu “Prosajdings of nešenel akademi of sajens”, u članku pod nazivom, “Ćelijska složenost uhvaćena u trajnim silikatnim biokompozitima”.Nama preostaje samo da se nadamo da ovi zombiji neće narasti, dobiti noge, i okrenuti se protiv nas.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala