Najzanimljiviji sajt Balkana

kvantna mehanikaBritanski i danski naučnici uspeli da prvi put trenutno "„teleportuju" informacije između dva čipa koja nisu bila fizički povezana.Tako da će mo u budućnosti nekada, imati mnogo brži internet tj. deljenje... fotografija, mimova i drugog sadržaja  preko kvantnog interneta

Moderni fizičari sanjaju o tome da naprave kvantne kompjutere koji bi mogli da rešavaju probleme previše komplikovane za današnje najmoćnije superkompjutere, ali njihovo stvaranje zahteva da nauče kako da rukuju sa kvantnim česticama, koje su manje od atoma.


Naučnici sa Univerziteta u Bristolu i Tehničkog univerziteta u Danskoj stvorili su uređaje na nivou čipova koji mogu da zahvaljujući kvantnoj fizici manipulišu pojedinačnim česticama svetlosti.

Čitavo istraživanje objavljeno je u časopisu "Nature Physics"


U jednom od eksperimenata istraživači su uspeli da prvi put demonstriraju "kvantnu teleportaciju informacije" između dva uređaja, koristeći proces poznat kao "kvantno sprezanje".

To je fenomen koji se pojavljuje kada se parovi ili grupe čestica nalaze u takvom stanju međudelovanja da promena u jednoj znači promenu i u drugoj čestici, kao i da je razdaljina između njih nebitna.

"Uspeli smo da demonstriramo vezu kvantnog sprezanja visokog kvaliteta između dva čipa u laboratoriji, u kojoj su fotoni na oba čipa delili isto kvantno stanje“, naveo je koautor studije Den Levelin.

Naučni tim imao je stopu od 91 odsto uspešnosti prilikom "teleportovanja" čestica, što je veoma dobar rezultat.

Mogućnost uspostavljanja i održavanja pouzdanih kvantnih kola je ključ u stvaranju složenijih uređaja i, konačno, kvantnih komunikacionih sistema i mreža koje bi mogle da komuniciraju sa konvencionalnom elektronikom.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1