Najzanimljiviji sajt Balkana

psi razumeju ljude

Mađarski naučnici su u novoj studiji dokazali ono što vlasnici pasa već odavno znaju: psi razumeju šta im se govori.! Naučnici u Mađarskoj....

skenirali su mozgove 13 pasa dok im se trener obraća, da bi utvrdili koja im je hemisfera mozga tada aktivna.

Otkriveno je da psi, baš kao i ljudi, "procesiraju reči" u levoj hemisferi mozga, a desnu hemisferu koriste za analizu tona glasa čoveka.


Stručnjaci su utvrdili da psi njima upućene reči hvale razumeju kao pohvalu samo ako su izgovorene pozitivnim tonom.

Besmislene reči, iako izgovorene u ohrabrujućem tonu, ili smislene reči izgovorene bezlično, neutralnim tonom, imaju isti efekat na pse - nikakav.

Dakle, mozak psa registruje i šta mu se kaže i kojim tonom mu se to kaže, izjavio je neurolog Dr. Atila Andić sa Univerziteta "Ejtveš Lorand" u Budimpešti.

"Pas će pohvalu shvatiti o nagradu samo ako izgovorena reč to zaista znači i ako je izgovorena sa odgovarajućom intonacijom", naveo je taj stručnjak.

Andić je rekao da ti nalazi ukazuju da se mentalna sposobnost "procesuiranja jezika" razvila ranije nego što se smatra.

Mada su druge vrste verovatno takođe mentalno sposobne da razumeju jezik kao što to mogu psi, to je teško utvrditi jer ne pokazuju nikakvo interesovanje za jezik ljudi, rekao je Andić.

S druge strane, psi su se hiljadama godina socijalizovali s ljudima, te mnogo pažljivije prate šta im ljudi govore i kako to čine.

Studija je objavljena u novom broju časopisa "Science", a za potvrdu njene validnosti će biti potrebno još mnogo testova na psimaDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1