Najzanimljiviji sajt Balkana

japanske mongee banane  sa jestivom korom
U Japanu odnedavno dostupne su nove i neobične banane koje se zovu Mongej (engl. Mongee), što na japanskom Okayama slengu znači "neverovatno".Ove banane su zanimljive po tome što imaju jestivu koru!...

Zanimljive i neobične banane proizvedene u Japanu, na D&T farmi u Okajama Prefekturi a proizveli su ih njihovi naučnici.

Za razliku od klasičnih banana koje rastu u tropskim krajevima, mongej banane sazrevaju na ekstremnom minusu (i do - 30 stepeni Celzijusovih), u veštačkom okruženju, a potom se presađuju u zemlju, na normalnu temperaturu, gde sazrevaju.

Upravo ta drastična promena temperature uzrokuje da plod brzo izraste i dobije koru koja je tanka poput salate.

Postoji još jedan bonus - budući da rastu u hladnim, veštačkim klimatskim uslovima gde plod nije u opasnosti od okoline, njihova proizvodnja eliminiše potrebu za pesticidima
mongee banana sa jestivom korom
Oni koji su ih probali kažu da su banane odlične. Kora im je doduše bezukusna (ali puna nutrijenata), ali im je plod slađi od klasičnih banana.

Kažu da čak podsećaju na ukus ananasa, a i slađe su od standardnih banana sa oko 24,8 grama šečera(normalne imaju oko 18,3grama) znači da imaju više šećera, oko 5 grama, te imaju jači miris od regularnih.


Što se tiče ostalih hranljivih materija iz ploda nove vrste banana, sastav je vrlo sličan običnim bananama, ali im je zato kora puna vitamina B-6 i magnezijuma.

Za jelo su spremne kada na površini kore banane izbiju male smeđe tačkice

Mongej se trenutno prodaje samo na tržištu zapadnog Japana, ali proizvođači imaju velike planove o nastavku proizvodnje i izvozu. I

Na kraju da vam kažemo da je cena jedne banane je oko 645 jena ili oko 5,75 američkih dolara i da gore pomenuta farma ima limitiranu prodaju ovih banana svega 10 komada nedeljno.
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala