Najzanimljiviji sajt Balkana


graficki prikaz asteroida Oumuamua
Naučnici u potrazi za vanzemaljskim životom u svemiru podelili su sa svetskom javnošću jednu veoma uzbudljivu vest o misterioznom svemirskom objektu - "asteroidu"  koji će sutra uveče (13.12.) proleteti pored Zemlje.....

Izgledom koji do sada nije viđen u našoj galaksiji, asteroid čije je ime "Oumuamua" (na havajskom "glasnik izdaleka"), privukao je pažnju astronoma do te mere da pojedini veruju da je u pitanju sonda neke vanzemaljske civilizacije.!


Tim astronoma koje predvodi ruski milioner Jurij Milner u okviru svog, 100 miliona dolara vrednog projekta"Breakthrough Listen", pokrenutog u saradnji sa čuvenim fizičarom Stivenom Hokingom, istražiće asteroid tokom ove nedelje, pre nego što izađe iz dometa  teleskopa sa Zemlje.

Neobični misteriozni svemriski objekt "Oumuamua" Crvenkaste je boje i prvi put je uočen 18. oktobra. Kreće se brzinom od 44 kilometra u sekundi, trenutno od Sunca i Zemlje ka granicama Mlečnog puta.

Dužina mu je oko 400 metara a širina 10 puta manja, što je razmera koja nikada do sada nije uočena kod bilo kojeg asteroida ili komete u našem solarnom sistemu.

Putanja mu je prilično neobična - nije ga povukla gravitacija Sunca, a putem kojim se kreće napustiće i Sunčev sistem. Ono što je veoma zanimljivo jeste da je ovo prvi posetilac za kojeg naučnici znaju i koji je u Sunčev sistem došao iz druge galaksije.

Naučnici će koristiti, kao i do sada, veliki radio-teleskop u Grin Benku, u Zapadnoj Virdžiniji.

Sve je počelo prošle nedelje kada je Milner primio mejl sa procenom jednog od vodećih naučnika u njegovoj misiji pronalaženja drugih oblika inteligentnog života u univerzumu.


"Što više proučavam ovaj objekat, sve mi čudnije izgleda i tera me da se pitam da nije veštački napravljena sonda u pitanju, poslata od strane druge civilizacije", napisao je u svom elektronskom pismu profesor Avi Leb, inače šef Odseka za astronomiju na "Harvardu".

Leb smatra da je ova specifično izdužena svemirska stena isuviše čudna za običan asteroid, a sa druge strane po obliku idealna za brod koji leti između zvezdanih sistema.

Istraživači koji rade mogućnostima transporta na velike daljine još ranije su sugerisali da je oblik cigarete ili igle najidealniji za međugalaktički svemirski brod, jer minimalizuje otpor i moguće oštećivanje od strane interstelarnih gasova i prašine.

Oumuamua je od nas sada udaljen dva puta više nego što je Zemlja udaljena od Sunca, ali to ne umanjuje mogućnosti ogromnog radio-teleskopa iz Zapadne Virdžinije da pokupi i najmanji signal.

Koliko je jak ovaj teleskop govori i podatak da je u tanju pokupiti čak i signal mobilnog telefona na toj udaljenosti gde se sad nalazi "asteroid" 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1