Najzanimljiviji sajt Balkana

stari medicinski lekoviU kasnim 1740-tim, John Wesley, suosnivač metodizma, je objavio knjigu koja je nudila jednostavan i prirodan način lečenja većine bolesti. Ova knjiga je bila namenjena običnim ljudima...

kako bi mogli brzo i efikasno izlečiti većinu bolesti u svom domu.

Većina Welseyjevih lekova se sastojala od toga da pacijent treba piti hladnu vodu ili se okupati u istoj, a prema njemu, hladna voda je lečila veliki broj bolesti, uključujući i rak dojke!Ali, neki od njegovih predloga, poput korišćenja čaja od kamilice za želudac, su preživeli i danas. Ostali lekovi su ipak bili pomalo čudni i bizarni za današnje standarde, a ovo su neki od njih:

Napomena: Ne pokušavajte kod kuće!


1. Lek za zaustavljanje krvarenja iz nosa

Pijte surutku i jedite suvo grožđe svaki dan, kaže Wesley, jer će vam to pomoći da sprečite krvarenje iz nosa. Ostale metode prevencije ili lečenja su: držite užareni komad uglja ispod nosa i umočite krpu u sirće, zapalite je i zatim udišite njen miris.

2. Lek za prehladu u glavi

Bolset koju je Wesley nazvao Prehlada u glavi je najbolje lečiti tako što ćete uzeti koru od narandže, od nje napraviti dva valjka – i ugurati ih u nos.

3. Lek za bele tačkice u oku

Iako je nejasno na šta je Wesley tačno mislio kada je pisao o belim tačkicama u oku, najverovatnije da se radilo o muscae volitantes (sitne, neobično oblikovane tačkice koje se ponekad pojavljuju u vašoj viziji, najčešće kada gledate u nebo tokom sunčanog dana). Wesley je imao lek i za ovu tzv. bolest: Pre odlaska u krevet, stavite malo voska iz ušiju na oči – to je izlečilo mnoge.

4. Lek za kostobolju

Ne obraćajte pažnju na one koji kažu da se kostobolja ne treba lečiti. Oni zapravo kažu, ona se ne može izlečiti, piše Wesley. (Oni - se verovatno odnosilo na doktore iz tog perioda.) Znam da se ne može izlečiti od njihovih recepata. Ali sam znao da izlečim mnoge ljude, bez ikakvog negativnog uticaja sledećem: Kostobolja na nozi ili ruci se može izlečiti tako što ćete na bolno mesto staviti sirov nemasni odrezak (govedina). Promenite ga jednom u dvanaest sati, sve dok vas ne izleči.

5. Lek za žuticu

Wesley predlaže lečenje žutice jednostavnim tretmanom: nosite lišće biljke rusa (chelidonium) pod nogama. Drugi mogući tretmani uključuju uzimanje male tablete napravljene od sapuna od maslina u jutarnjim satima – osam do 10 dana, ili, tri dana ležite na ljuskama od jaja, tri jutra postite, ili najjednostavniji lek: hodajte dok se ne preznojite.


6. Lek za upalu plućne maramice

Wesley predlaže da lečite upalu plućne maramice na sledeći način: ispecite luk na žaru, pomešajte ga sa kremom i namažite bolnu stranu. Drugi lek je nešto drugačiji: Ispunite unutrašnjost jabuke tamjanom, zatim je pecite dok se ne pretvori u pepeo, napravite od nje kašu i pojedite je.

7. Lek za grlobolju

Grlobolja na koju je Wesley mislio je danas poznata kao peritonsillar apsce, odnosno komplikacija prilikom upale krajnika. Njegov lek je bio prilično jednostavan: Veliki tost od belog hleba namočite viskijem, i zatim ga stavite na vrh glave i ostavite tu sve dok se u potpunosti ne osuši.

8. Lek za zubobolju

Lek za zubobolju, prema Wesleyju, je bio elektro šok u zub. Ako je to previše ekstremno za vas, alternativa je da trljate obraz petnaest minuta, ili stavite komadić belog luka u uho.

9. Lek za posekotine

Prva Wesleyeva metoda lečenja (manjih) posekotina i nije nešto posebno drugačija od današnjih. On preporučuje da stavimo palac na ranu i držimo ga tu pola sata. Druga metoda, za dublje posekotine, je ipak malo nekonvencionalnija: Na posekotinu stavite komad prženog sira.

10. Lek za malaričnu groznicu

Postoje mnogi prirodni lekovi za lečenje malarične groznice, ali Wesley predlaže da prvo pokušate sa blagim riganjem. Ako to ipak ne uspe, on predlaže da stavite vreću trave na stomak. Trava treba da bude iseckana, a da kožna vreća ima rupe na sebi.

Ako i vreća trave ne upali, postoji i treći lek... Napravite šest osrednjih pilula od paučine, popijte jednu pre kupanja hladnom vodom, dve pre sledećeg, i ostala tri ako bude potrebno.

Izvor:pixelizam.com
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1