Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: podudarnosti

Život je pun podudarnosti, neke podudarnosti su male a neke velike i gotovo neverovatne.! Ove podudarnosti koje vam mi donosimo su zaista i više nego neverovatne i još uz sve to i istinite! ...

Otkriće knjige iz detinjstva

Obilazeći knjižare u Parizu 1920-ih, američka autorka romana An Pariš naišla je na knjigu koja joj je u detinjstvu bila jedna od najdražih – Džek Frost i druge priče. Podigla je staru knjigu i pokazala je svom suprugu, govoreći mu o knjizi koja joj je budila tople uspomene iz detinjstva. Njen suprug je uzeo knjigu, otvorio je i na prvoj stranici knjige pronašao natpis: "An Pariš, 209 N. Ulica Veber , Kolorado Springs". Bila je to upravo Anina knjiga.Pokeraška sreća

Robert Falon je 1858. ustreljen na smrt; osvetili su mu se oni s kojima je igrao poker. Falon je, kako su tvrdili, osvojio 600 dolara služeći se varanjem. Kako je Falonovo mesto ostalo prazno i niko od drugih igrača nije želeo da uzme, sada "nesrećnih" 600 dolara, pronašli su novog igrača da zauzme Falonovo mesto i dali mu pokojnikovih 600 dolara.

Do trenutka kad je policija stigla kako bi istražila ubistvo novi igrač je dobicima 600 dolara pretvorio u 2.200 dolara. Policija je zahtevala da se izvornih 600 dolara preda najbližem Falonovom rođaku, da bi zatim otkrili da je novi igrač bio Falonov sin koji svoga oca nije video sedam godina!


Smrt blizanaca

Godine 2002. blizanci stari sedamdeset godina poginuli su u razmaku od nekoliko sati u odvojenim nesrećama, na istom putu u severnoj Finskoj.

Prvi od blizanaca poginuo je kad ga je udario kamion dok je vozio svoj bicikl u Raheu, 600 kilometara severno od glavnog grada Helsinkija. Umro je samo 1,5 km od mesta gde je poginuo njegov brat.

«To je samo slučajnost. Iako je ulica prometna, nesreće se ne događaju svaki dan», izjavila je za Rojters policajka Marja-Lena Huhtala. «Naježila sam se kad sam čula da su ta dvojica bili braća, još i jednojajčani blizanci. Čoveku padne na pamet da je možda neko odozgo umešao prste u to», rekla je.


Podudarnost Edgara Alana Poa

Godine 1838. slavni pisac horor priča Edgar Alan Po objavio je svoj jedini roman: Doživljaji Artura Gordona Pima (The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket). Radnja romana prati četiri brodolomca koji su proveli dane i dane u otvorenom čamcu, a zatim odlučili da ubiju i pojedu malog od palube čije je ime bilo Ričard Parker.

Nekoliko godina kasnije, 1884. potonuo je jedrenjak Mignonette. Preživelo je svega četvoro ljudi koji su danima bili u otvorenom čamcu. Na kraju su tri starija člana posade ubila i pojela malog od palube. Mali od palube zvao se Ričard Parker.

Kraljevska slučajnost

U Monzi u Italiji, u pratnji svog ađutanta generala Emilia Poncia-Valje, kralj Umberto I. otišao je na ručak u jedan mali restoran. Kad je vlasnik došao kako bi primio narudžbinu kralja Umberta, kralj je primetio da su on i vlasnik restorana pravi dvojnici po licu i građi tela. Dvojica muškaraca počela su da raspravljaju o zapanjujućim međusobnim sličnostima, otkrivši još mnoge podudarnosti.

Obojica su bila rođena istog dana iste godine – 14. marta 1844.
Obojica su rođena u istom gradu.
Obojica su se oženila ženama istog imena – Margerita.
Vlasnik restorana otvorio je svoj restoran istog dana kad je Umberto I. krunisan za kralja Italije.
Dana 29. jula 1900. kralja Umberta obavestili su da je vlasnik restorana tog dana poginuo u zagonetnoj nesreći s vatrenim oružjem, a nakon što je kralj izrazio svoje žaljenje ubio ga je jedan anarhist iz gomile.

Srećna padajuća beba

U Detroitu 1930-ih čovek po imenu Džozef Figlok postao je heroj u životu jedne mlade (i, kako se čini, neverovatno nepažljive) majke.

Dok je Figlok hodao ulicom, beba te majke pala je s visokog prozora pravo na Figloka. Pad bebe tako je bio ublažen, a i Figlok i beba ostali su nepovređeni.

Godinu dana kasnije ta ista beba pala je s istog prozora, i opet na g. Figloka dok je on tuda prolazio. I ovoga puta oboje su preživeli događaj.
{module Ads sredina MOD}
Misteriozni kaluđer

U 19. veku u Austriji jedan manje poznati slikar po imenu Džozef Ajgner u nekoliko navrata pokušao je da počini samoubistvo. Njegov prvi pokušaj da se obesi sa osamnaest godina prekinuo je zagonetni kapucinski kaluđer. Sledeći put, sa dvadeset i dve godine, u pokušaju da se obesi sprečio ga je taj isti kaluđer. Osam godina kasnije osuđen je na vešala zbog svojih političkih aktivnosti. Ali još jednom mu je život spasila intervencija istog kaluđera.

Sa šezdeset i osam godina Džozef Ajgner konačno je uspeo da počini samoubistvo, upucavši se iz pištolja. Ne bi vas trebalo iznenaditi to što je njegovu pogrebnu ceremoniju vodio upravo onaj isti kapucinski kaluđer – čovek čije ime Ajgner nikada nije saznao.

Fotografska slučajnost

Jedna Nemica koja je fotografisala svog malog sina 1914. ostavila je film na razvijanje u jednoj prodavnici u Strazburu. U to vreme su se neke filmske trake prodavale na komad. Izbio je Prvi svetski rat i, kako se nije mogla vratiti u Strazbur, žena je sliku smatrala izgubljenom.

Dve godine kasnije kupila je filmsku traku u Frankfurtu, udaljenom preko 160 km, kako bi slikala svoju novorođenu ćerku. Nakon razvijanja ispostavilo se da je film imao dvostruku ekspoziciju, s fotografijom njene ćerke snimljene preko ranije fotografije njenog sina.

Nekom neverovatnom igrom sudbine njen izvorni film, koji nikada nije bio razvijen, pogrešno je označen kao neupotrebljen i na kraju prodat njoj.

Čudno pronađena knjiga

Godine 1973. glumac Entoni Hopkins prihvatio je ulogu u filmu The Girl from Petrovka (Devojka iz Petrovke), nastalom prema romanu Džordža Fajfera. Hopkins, koji nigde u Londonu nije uspeo da pronađe knjigu iznenadio se našavši jedan primerak kako leži na klupi na železničkoj stanici.

Pokazalo se da je to bio lični primerak Džordža Fajfera s autorovim beleškama, koji je Fajfer pozajmio svom prijatelju i koja je bila ukradena iz prijateljevog auta.

Životi  razdvojenih blizanaca

Blizanci Džim Levis i Džim Springer po rođenju su bili razdvojeni i usvojile su ih različite porodice. Neznajući jedna za drugu, obe porodice dečacima su dale ime Džejms. Oba Džejmsa odrasla su neznajući jedan za drugoga, pa ipak su se obojica školovala za policajce, pokazivali su sposobnosti mehaničkog crtanja i bili vešti u stolarstvu. Oženili se se ženama koje su se zvale Linda.

Obojica su imala sinove, od kojih se jedan zvao Džejms Alan, a drugi Džejms Allan. Blizanci su se takođe razveli od svojih supruga i oženili drugim ženama – koje su se obe zvale Beti. I obojica su imala pse kojima su dali ime Toj.

Ubistvo iz osvete

Henri Zigland 1883. prekinuo je vezu sa svojom devojkom koja je zatim, od tuge, počinila samoubistvo. Devojčin besni brat uhvatio je Ziglanda i upucao ga. Uveren da je ubio Ziglanda, brat je potom i samom sebi oduzeo život. Međutim, Zigland u stvari nije ubijen. Metak mu je ogrebao lice i zabio se u stablo. Izbegao je smrt za dlaku.

Godinama kasnije, 1913. Zigland je odlučio da sruši to isto stablo u kom je i dalje bio metak. Veliko stablo izgledalo je tako snažno da je odlučio da ga raznese dinamitom. Eksplozija je izbacila metak, direktno u Ziglandovu glavu, pritom ga usmrtivši.

San o zlatnom skarabeju

Iz Struktura i dinamika psihe Karla Junga:
"Mlada žena koju sam lečio sanjala je, u kritičnom trenutku, da je dobila zlatnog skarabeja. Dok mi je govorila o tom snu sedeo sam leđima okrenut prema zatvorenom prozoru.

Iznenada sam iza sebe začuo zvuk poput blagog lupkanja. Okrenuo sam se i ugledao letećeg insekta koji se spolja zaleteo u prozorsko staklo. Otvorio sam prozor i kad je uletelo uhvatio to stvorenje u vazduhu. Bila je to najbliža analogija zlatnom skarabeju koja se može naći na našim geografskim širinama, tvrdokrilac iz porodice skarabeja, bubazlata (Cetonia aurata) koji je, suprotno svojim uobičajenim navikama, očito osetio poriv da uleti u tamnu sobu, baš u tom trenutku.

Moram priznati da mi se ništa slično tome nikada nije dogodilo, ni pre ni kasnije, i da je san te pacijentkinje ostao jedinstven u mom iskustvu."

Smrti od taksija

Godine 1975. dok je vozio moped na Bermudama jednog čoveka je slučajno udario i ubio taksi.

Godinu dana kasnije brat tog čoveka poginuo je na potpuno isti način. U stvari, vozio je taj isti moped. A da stvar bude još neverovatnija, udario ga je isti taksi koji je vozio isti vozač. U taksiju je, štaviše, bio isti putnik!

Hotelsko otkriće

Godine 1953. američki novinski kolumnist i televizijski reporter Irv Kapčinet bio je u Londonu kako bi izveštavao o krunisanju kraljice Elizabete II. U jednoj od fioka u svojoj sobi u Savoju pronašao je neke predmete za koje je utvrdio da pripadaju čoveku po imenu Heri Hanin. Slučajno, Heri Hanin – košarkaška zvezda iz slavnih Harlem Globetrotersa – bio je Kapčinetov dobar prijatelj.

Ali u priči postoji još jedan preokret. Samo dva dana kasnije, pre nego što je uspeo da ispriča Haninu svoje slučajno otkriće, Kapčinet je primio Haninovo pismo. U pismu je Hanin pisao Kapčinetu da je, dok je boravio u Moris htelu, u Parizu, u fioci pronašao kravatu na kojoj je bilo – Kapčinetovo ime.

Istorijska podudarnost

Životi Tomasa Džefersona i Džona Adamsa, dvojice članova Ustavotvorne skupštine SAD-a, imali su neke zanimljive veze. Džeferson je sastavio Deklaraciju nezavisnosti, pokazavši njene nacrte Adamsu koji je (s Bendžaminom Frenklinom) pomogao u njenom uređivanju i usavršavanju. Kongres je 4. jula 1776. prihvatio taj dokument.

Zanimljivo, i Džeferson i Adams umrli su istog dana, 4. jula 1826., tačno 50 godina posle potpisivanja Deklaracije nezavisnosti.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1